Първият хайвер в Африка, който струва над 10 000 долара за килограм
Източник: Getty Images

К огато Делфина Дабезиес за първи път обяви плановете си да стане първия производител на хайвер в Африка, някои представители на индустрията за луксозни храни бяха недоверчиви.

Но сега, 15 години след основаването на нейната компания Acipenser с марките „Rova“ и „Kasnodar Caviar“, продуктите на Дабезиес са попаднали в някои от най-престижните кухни в света.

Високо в планините на Мадагаскар, на изток от столицата Антананариво, езерото Мантасоа се е превърнало в малко вероятен източник на тази богата съставка.

„Всички експерти казваха, че това е невъзможно“, казва Дабезиес пред CNN.

Историята и луксът на хайвера

Хайверът е деликатес, приготвен от осолените яйца на есетрови риби. Традиционно добиван от руското Каспийско море, той придобива луксозен статут през XVII в., след като цар Алексей Михайлович I превръща хайвера в държавен монопол.

Скоро производството му ще се разпространява по целия свят. С установяването на Acipenser в Мадагаскар хайверът вече се произвежда на всички населени континенти, освен в Австралия.

Поради културното си значение и дългия период на зреене на есетровите риби - между 8 и 20 години - хайверът може да достигне цени от 27 000 долара за чаена лъжичка.

А освен това има и заветния вкус.

„Просто го притискате към небцето си“, казва Никола Флетчър, автор на “Хайвер: и малките яйчица се разтварят във вкусотия“.

Вдъхновени от телевизионно предаване за отглеждане на есетри във Франция, френското трио Дабезиес, съпругът ѝ Кристоф и приятелят им Александър Герие решават да реализират подобен проект в осиновения си дом Мадагаскар, където вече работят в областта на текстила.

Дабезиес казва, че са започнали „без никакви познания“ за производството на хайвер.

„В началото никой не вярваше, че това е възможно, и никой не искаше да ни помогне“, казва Дабезиес. Едва пенсионираният експерт по отглеждане на есетри Франсоаз Рен, който е на почивка в Мадагаскар, им помага да стартират проекта си. И тогава един ден, пътувайки към къщата си през уикенда, те виждат езерото.

Езерото Мантасоа е разположено на около 1400 метра надморска височина в Мадагаскарските възвишения, в нетипична за тропиците зона с умерен климат. Оказва се, че това е „абсолютно идеалната среда за отглеждане на есетра“, казва Дабезиес. За разлика от Северното полукълбо, където ниските температури на водата могат да доведат до спиране на растежа на рибата, в езерото Мантасоа температурата варира между 13 и 23 градуса по Целзий, което позволява на рибата да расте целогодишно. В резултат на това рибите на Дабезиес съзряват с около две години по-бързо.

Скоро мечтата на трима начинаещи есетрови рибари се превръща в реалност. Днес тяхното производство на хайвер обхваща както сухоземни, така и езерни водоеми в Мадагаскар, в които се отглеждат шест вида есетрови риби.

Навлизане на световния пазар

Когато през 2017 г. Acipenser произведе първата партида от своя първокласен хайвер Rova, кръстен на историческия дворец на мадагаскарската кралица в Антананариво, кулинарният свят беше предпазлив. Мадагаскар е известен със своята ванилия, а не с рибните си хайверчета.

„В началото беше трудно. Всички се смееха - това беше шега. Но единственият начин да докажеш, че хайверът е отличен, е да го опиташ“, казва Дабезиес.

Възможността дойде, когато най-добрите европейски готвачи опитаха продукта на престижното кулинарно изложение Sirha Lyon през 2019 г. Оттогава насам Rova Caivar се появява в менюта от висок клас по целия свят, включително в петзвездните Hôtel de Crillon в Париж и Hôtel du Palais в Биариц.

„Тук имаме хайвер, който е пълен с разкош“, казва Джулия Седефян, която е най-младият готвач, ръководил кухня със звезда „Мишлен“ във Франция, и която създаде ястие с хайвер Rova за гала вечерята La Grande Tablée в Париж през декември миналата година, представена от организацията с нестопанска цел La Tablée des Chefs. „Хайвер, който би могъл да задоволи всички вкусове, (с) маслен, бриошов и лешников вкус на финала.“

Хайверът се оказа популярен и в Африка; хотел Le Saint-Gerán в Мавриций, както и Constance Lemuria и Constance Ephelia на Сейшелските острови го сервират.

„За готвачите сега е предимство да имат хайвер от Мадагаскар в чинията“, твърди Дабезиес.

Най-скъпият продукт на Rova се продава за 11 670 евро (около 11 960 долара) за килограм.

Инвестиране в общността

Мадагаскар е една от страните с най-голямо биологично разнообразие на Земята и е дом на хиляди видове, които не се срещат никъде другаде по света. Дабезис, заедно с Кристоф и Герие, живее там от близо 30 години.

„Това ни е дало много затова най-важното е бизнесът да осигурява печалба на местните хора и на страната“, казва тя.

В Acipenser работят около 300 души, 80% от които са от местната община Амбатолона. Компанията осигурява обучение по рибовъдство и производство на хайвер и предлага медицинско обслужване, курсове за ограмотяване и обучение по семейно планиране.

Неотдавна правителството ѝ предостави договор за наем, който ще ѝ позволи да залеси и защити 200 хектара хълмове около езерото Мантасоа.

Acipenser заявява, че предприема стъпки за осигуряване на устойчивост на езерото, включително чрез зарибяване, за да се подпомогне местният риболов, инсталиране на система за наблюдение на водата и съоръжения за предотвратяване на замърсяването ѝ.

„Уникално място с невероятен потенциал“

Крайната цел на много производители на хайвер е да произвеждат хайвер от белуга - най-скъпата и луксозна форма на хайвер, направена от есетра белуга - видът, който узрява най-дълго и който произвежда най-големите яйца.

От миналата година Acipenser има първата си риба белуга в Мадагаскар. През тази година компанията възнамерява да произведе за първи път хайвер от белуга.

„Мадагаскар е уникално място с невероятен потенциал. Горди сме, че сме част от неговата история и че можем да споделим съкровищата му със света“, казва Дабезиес.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Мъж към жена си: - Скъпа, поканих днес за вечеря един приятел. Жената: - Поканил си? Как можа? Детето е сополиво, имам толкова много за…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Първата трансплантация на генномодифициран свински черен дроб</p>

Революция в медицината: Първата трансплантация на генномодифициран свински черен дроб

Любопитно Преди 58 минути

Учените са извършили шест генни редакции на черен дроб от миниатюрно прасе Бама

,

Захранваща батерия предизвиква пожар по време на полет

Свят Преди 59 минути

Полетът се приземи благополучно, а пътниците бяха свалени от самолета с автобуси

Нов протест на медици и здравни работници

Нов протест на медици и здравни работници

България Преди 2 часа

Организаторите са в готовност за национален протест на жълтите павета, ако не бъдат чути

Започва поставянето на ваксина срещу менингококова инфекция

Започва поставянето на ваксина срещу менингококова инфекция

България Преди 2 часа

Желаещите трябва първо да си купят препарата от аптека

Запознайте се с жената, която може да подуши болестта на Паркинсон

Запознайте се с жената, която може да подуши болестта на Паркинсон

Любопитно Преди 2 часа

Паркинсон е най-бързо развиващото се неврологично заболяване в света

<p>Изгубен ръкопис за Мерлин и крал Артур разкрива нови тайни</p>

Откритие след векове: Изгубен ръкопис за Мерлин и крал Артур разкрива нови тайни

Любопитно Преди 2 часа

Това е единственият оцелял фрагмент от изгубен средновековен ръкопис, разказващ за Мерлин и първите героични години в двора на крал Артур

Йелоустоун под напрежение: Нов вулканичен отдушник разкрива тайните на супервулкана

Йелоустоун под напрежение: Нов вулканичен отдушник разкрива тайните на супервулкана

Любопитно Преди 2 часа

Отворът може да е свързан с подобна активност, която се е разразила преди повече от две десетилетия

Apple подготвя AI лекар към приложението си за здраве

Apple подготвя AI лекар към приложението си за здраве

Технологии Преди 2 часа

Компанията има големи планове за услугите си

Първият двоен образ на Вениамин му донесе втора победа в “Като две капки вода”

Първият двоен образ на Вениамин му донесе втора победа в “Като две капки вода”

Любопитно Преди 8 часа

Тази вечер той впечатли с имитация на Бруно Марс и Розе, а утре е специален гост на Боби Турбото в Капките Podcast

Нилсен: Гренландия не принадлежи на никого и сами определяме бъдещето си

Нилсен: Гренландия не принадлежи на никого и сами определяме бъдещето си

Свят Преди 10 часа

„Ще получим Гренландия. Да, 100%“, каза Тръмп

.

Открити са телата на 15 души, убити при израелски обстрел по линейки в Газа

Свят Преди 10 часа

Инцидентът е станал на 23 март в квартал Тал ал Султан в град Рафах

Тръмп каза, че не се шегува, когато говори за трети президентски мандат

Тръмп каза, че не се шегува, когато говори за трети президентски мандат

Свят Преди 11 часа

Републиканецът встъпи в длъжност на 20 януари за втори президентски мандат

.

България отново е на дъното в класацията на PISA: Учениците ни са сред най-неграмотните в ЕС

България Преди 12 часа

Страната ни се намира под средния резултат от 472 точки - с 417

Макрон призова Нетаняху да прекрати израелските удари по Газа

Макрон призова Нетаняху да прекрати израелските удари по Газа

Свят Преди 12 часа

Нетаняху настоява, че Израел ще атакува всяка точка в Ливан

Google пуска Gemini 2.5 Pro безплатно за всички потребители

Google пуска Gemini 2.5 Pro безплатно за всички потребители

Любопитно Преди 12 часа

Gemini 2.5 Pro беше представен от Google като „най-умния модел на AI“ на компанията до момента

.

Новият премиер на Гренландия заяви, че САЩ няма да придобият арктическия остров

Свят Преди 13 часа

Това изявление Нилсен направи в пост във Фейсбук