П риемането на пълнозърнести храни може да намали риска от рак на черния дроб.
Учени съобщиха това на годишната среша на Американската асоциация за изследване на рака (American Association for Cancer Research, AACR).
Пълнозърнестите храни носят много ползи
за човешкия организъм. Редица проучвания са установили, че те регулират нивата на инсулина и предотвратяват възпаления – рискови фактори за появата на Хепатоцелуларна карцинома, което е най-разпространената форма на рак на черния дроб.
С тези предварителни познания група от учени изследва връзката между приемането на пълнозърнести и богати на фибри храни и риска от рак на черния дроб.
За целта учените използват две големи медицински бази данни в САЩ –
Здравното изследване на медицинските сестри, започнало през 1976 г., чиито обект са жените, и Допълнителното здравно изследване на професионалисти от 1986 г., което изследва мъжете.
На всеки четири от общо 32 години участниците попълват въпросник за хранителните си навици. В периода на изследването 141 от 125 000 участници са диагностицирани с Хепатоцелуларна карцинома.
„Наблюдаваме, че по-високият прием на пълнозърнести храни е свързан с по-нисък риск от карцинома“, разяснява съавторът на изследването д-р Хеухонг Жанг, асистент-професор по медицина в Медицинското училище на Харвард и епидемиологист към Женската болница в Бостън.
Учените установяват още, че определени части от зърната се свързват с понижените рискове от заболяването.
Има три основни части на пълнозърнестите храни
Външната обвивка на зърното – бран, средният слой – ендосперма и зародиш – ядрото.
Обработените зърна като бялото брашно и белия ориз са пълнозърнести култури, от които са премахнати бранът и зародишът.
Това, което остава при тези зърна, е обвивката, съдържаща протеини и витамини и изградена основно от въглехидрати.
От друга страна бранът и зародишът са богати на важни вещества като витамини, минерали, фитохимикали и здравословни мазнини.
Учените установяват, че точно яденето на повече бран е свързано с намаляването на риска от рак на черния дроб. Въпреки че зародишът също съдържа такива полезни вещества, екипът не открива връзка между приема на зародиш и появата на карцинома.
Изненадващо обаче учените откриват,
че и яденето на плодове и зеленчуци също оказва влияние. Приемането на повече фибри от плодовете и зеленчуците намалява рисковете от раково заболяване на черния дроб.
Жанг отбелязва важни ограничения на изследването, а именно, че след изследваните не е ясно дали е имало болни от хепатит (фактор, увеличаващ риска от карцинома) и тъй като информацията е събрана с въпросници, тя може да бъде невярна или не напълно вярна.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!