Коледните пости наближават и ако искате тази година най-накрая да се справите с предизвикателството и то без да лишавате организма си от белтъчини, изпробвайте поне една от рецептите ни за постни ястия.
И не забравяйте и най-семплото ястие, може да е разнообрази и нови подправки
Ризото с лимец
- 150 г лимец
- 500 г спанак
- 200 г тиква
- 1 тиквичка
- 3 скилидки чесън
- 3 моркова
- 200 г земна ябълка
- 100 г арпаджик
- 1 стрък целина
- 1 с.л. масло
- 50 г стафиди
- 50 г сушени сливи
- 50 г сушени кайсии
- 1 ч.л. мед
- 100 г челядинки
За ризото с лимец накиснете предварително лимеца в студена вода за 2 часа. След това го сварете в 500 мл вода. Щом водата изври, добавете сметаната и настъргания кашкавал. Предварително накиснатият лимец, варим в тенджера със 500 милилитра студена вода. След като водата изври добавяме 50 милилитра сметана и 200 грама настъргано сирене. Овкусете със сол и черен пипер и добавете пъдпъдъчите яйца. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
Сварете на пара листата спанак, настърганата тиква, нарязаните на кръгчета тиквички и обелените скилидки чесън за 10-15 минути. Овкусете със сол и черен пипер.
Почистените моркови нарежете на тънки кръгчета, а земната ябълка обелете и нарежете на дребни кубчета. Обелете арпаджика и нарежете целината на ситно. Запържете зеленчуците в тиган с 20 г масло. Добавете нарязаните сушени кайсии и сливи, както и стафидите. Добавете щипка захар и челядинките. Разбъркайте и гответе до готовност.
За соса разтопете маслото и го пресипете в каничка. В блендер разбийте жълтъците с водата и горчицата до образуването на пяна. Добавете разтопеното масло на тънка струйка по време на разбиване. Овкусете със сол и черен пипер и разбийте отново.
По средата на чиния оформете три купчинки от ризото от лимец на разстояние 2-3 см. една от друга. Между тях подредете зеленчуци на пара. Гарнирайте със запържени зеленчуци и сушени плодове. Отгоре поръсете сос холандез.
Тиквички, пълнени с боб
- 4 тиквички
- 2 консерви едър маслен боб (по 400 г)
- 3 стръка пресен лук
- 250 г чери домати
- 200 г маслини „Каламата“ (без костилки)
- 30 мл зехтин „Екстра върджин“ за пестото:
- 1 връзка магданоз
- 1 лимон
- 1 скилидка чесън
- 50 г спанак
- 30 г сурови слънчогледови семки
- 50 мл зехтин „Екстра върджин“
- 2 щипки чили на прах
- сол на вкус
Тиквичките се разполовяват по дължина и върху месестата част се правят прорези. Подреждат се в тава, поливат се със зехтин, посоляват се и се пекат 20–30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Сърцевината им се издълбава и по желание се слага в салатата. Чери доматите се режат надве или натри, маслините – на шайби, а пресният лук се наситнява. Смесват се с отцедения боб.
Спанакът за пестото се смила с листенцата магданоз, слънчогледовите семки, чесъна, лимоновата кора, 4 с. л. лимонов сок, зехтин, чили, сол и 2–3 с. л. студена вода.
Салатата се разбърква с пестото. С тази смес се пълнят издълбаните тиквички, а останалата се поднася като салата.
Табуле с мента и бадеми
- 1 шепа сурови бадеми
- 0.5 ч.ч. булгур
- зехтин
- 0.5 ч.ч. гореща вода
- 1 лимон
- сок
- 1 глава алабаш
- 1 връзка мента
- 1 нар
Сипете бултура в купа, добавете 0.5 с.л. зехтин и залейте с вряща вода. Покрийте купата и оставете булгурът да абсорбираводата.
Нарежете бадемите на ситно и ги запечете в сух тиган, на ниска температура. Нарежете листата мента.
В купа смесете алабаша, запечените бадеми, ментата и фино настърганата лимонова кора. Добавете набъбналия булгур и разбъркайте. Овкусете с лимонов сок, сол и зехтин.
Разрежете нара на две и поръсете салатата със зърната му. Разбъркайте.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!