Е ди Лин опитва змийско вино за първи път преди почти 17 години, когато негов приятел купува бутилка с комбинация от алкохол и сушени билки от магазин в центъра на Хонг Конг. Кобрата, намираща се в бутилката, била застинала в заплашителна поза, сякаш се готвела за атака.
Лин, който има блог, посветен на някои от най-странните ястия по света, бил категоричен, след като вкусил от виното: „оризово вино, с протеинов привкус, като от риба или пиле“. Това, което опитал той било просто комбинация от вино и змия, но напитката често включва билки подправки, като женшен или вълчи боровинки за подобряване на вкуса.
Традиционната китайска медицина счита, че змиите имат важни възстановителни и укрепващи свойства – от уголемяване на мъжествеността до лечение на здравословни състояния,
като косопад, болки в гърба и ревматизъм, разказва Би Би Си (BBC).
Ето защо змиите често се срещат в ястията в Азия, като змийската супа: кантонски деликатес направен от пикантен бульон, пиле, морски охльови, гъби, свинско месо, джинджифил и разбира се змийско месо.
Това е и причината някои да отиват толкова далеч, че да пият влечугото: главата му се отрязва и кръвта му се излива в чаша за шот, или пък змийските телесни течности се смесват с алкохол.
Най-честата подготовка обаче е да се сложи цяла отровна змия – понякога все още жива, а нерядко и от застрашен вид – в буркан с оризово вино или друг алкохол. Оставя се да престои няколко месеца, докато етанолът абсорбира „есенцията“ от змията и разгради отровата.
Това т. нар. „змийско вино“ може да се намери в цяла Югоизточна Азия. То често се продава по сергии край натоварени туристически маршрути и в търговски центрове, а в него обикновено има кобра или други страховити гадинки вътре. „Никога няма да намерите това вино на китайски прием. Това е като да има бирен кег на сватба“, обяснява Еди Лин.
Въпреки, че традицията на змийското вино съществува от векове в Азия, предполага се, че търговията се е увеличила с изумителна скорост, след като Югоизточна Азия отваря вратите си за Запада, казва проучване на университета в Сидни, направено през 2010 г.
В известната Змийска долина в Тайпе амбулантните търговци са разрязвали змията през корема ѝ и източвали кръвта ѝ в чаша с оризово вино или друг алкохол от зърнени култури пред очите на клиентите.
И макар че е извънредно рядко, изглежда някои змии могат да оцелеят в бутилката няколко месеца
– това вероятно се дължи на способността им да спят зимен сън – и зъбите им се впиват в този, който има лошия късмет да отвори бутилката. През 2013 г. се появиха страховити съобщения за жена от китайска провинция, която била ухапана от змия, оцеляла в бутилка, която била оставена да ферментира няколко месеца. Жената сама направила напитката, по съвет на неин приятел, който предположил, че питието ще облекчи болки от здравословен характер на жената.
Как змиите стават масажистки, вижте във видеото горе.
А кои са най-отровните животни на планетата, припомнете си с видеото:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!