Подкрепено от Леонардо Банско
Тук готварството е превърнато в изкуство и атракция. Многобройните възможности да се опита вкусна храна по интересен начин, започват от уникалната местна кухня.
Традициите ѝ не са характерни дори за близките български райони, даже названията са специфични - чомлек, капама, кустурета, катък и т.н., а приготвянето е с изненадващи съчетания.
При капамата например се комбинират свинско, телешко, пилешко, дивеч - заешко и сърнешко. Прави се с ориз, с особен вид цвекло, отглеждан в района и с кисело зеле с добавка на бяло вино.
Специфични са и подреждането на пластовете, и начинът на варене, като в крайна сметка става невероятно вкусно. Различни видове месо - телешко и свинско, се използват за направата на Катино мезе.
При това ястие има два пъти запържване - първо на парчетата месо, после с чушки, праз и кромид лук, след което се добавят апетитка, гъби, сол, и се задушава с вода, и бяло вино.
Банската кървавица пък е от парчета свинско и телешко с дреболии. Слагат се праз лук, черен пипер, копър, кимион, специфична банска мерудия, сол. Суши се и се сервира пържена. Банският суджук е подобен, но само с парчета свинско, черен дроб, сърце.
Много вкусни са и сухите мезета като Бански старец. Прави се от бонфиле и свинско мляно филе, прибавят се сол, черен пипер, кимион, след което се пълнят прави черва на части, дълги до 25 см. Сушенето става в помещения с вентилация.
Туристите могат да опитат банската кухня по интересен начин - като ги "отвлекат хайдути" с коне и шарени каруци в красиви местности край града, а специалитетите са съпроводени с фолклорен спектакъл от песни, танци, обичаи.
Банско: Кулинарните пътешествия
В кулинарните пътешествия, които могат да се направят в Банско, се открояват предложенията за италианската кухня и алпийските специалитети на Швейцария и Франция.
Италианската кухня, която е сред най-разпространените по света, се отличава с изключително разнообразие.
Освен пиците и пастата, които могат да бъдат постни и месни,тя включва многобройни ястия от различни видове месо - агнешко, телешко, свинско, заешко, дивечово, разнообразни рибни блюда, както и морски деликатеси.
Правят се супи, яхнии, печено, задушено, колбаси, италианска запазена марка са и ризото, и многобройните сосове. Също италианска запазена марка е джелато - уникален по направата си сладолед. Всичко това има многобройни варианти по региони и всеки от тях е уникално съчетание на вкусове и аромати, а италианска кухня по автентични рецепти може да се намери в ресторант "Леонардо Банско".
Емблематично ястие за швейцарската кухня пък е "Фондю". По приготвяне то е доста встрани от европейските традиции в готвенето. Прави се върху масата за хранене на открит огън и в направата участват всички.
После всички се хранят, като топят хлебни залъци в общия съд. Така и готвенето, и хапвнето са доста интересно преживяване, което може да се изпита в ресторант "Фондю" в Банско.
Фондюто по принцип е от различни видов сирена, които се разтопяват в бяло вино и така се съчетават различни аромати и вкусове. Използват се и редица подправки - чесън, кимион, копър, пипер, индийско орехче, горчица и др. Може да се добави и черешова ракия.
Тук също има варианти според основните етнически групи в Швейцария - французи, италианци, немци. Вместо вино например, в италианските части използват мляко, може и вода. Отделно с времето са се появили варианти с месо, риба или морски дарове, за които се използва мазнина за запържване или бульон за кратко варене. Има и шоколадово фондю, което се консумира с плодове.