И ма хора, които страдат от лошо храносмилане след консумирането на хляб, спагети, снаксове и подобни храни.
Ако тези симптоми се повтарят, то възможната причина за това може да е болестта цьолиакия.
Пшеницата, която е суровината за бялото брашно, съдържа 11,3 грама протеин на всеки 100 грама. По-голямата част от протеина в бялото брашно е глутен, който има голям вискозитет и еластичност.
Обаче заради лепкавостта му, прекомерната му употреба може да причини оплитането му в червата, нарушения в храносмилането или запек.
Цьолиакията е болест, която е причинена от липсата или отсъствието на ензими, които разграждат глутена в тялото, което може да предизвика появата на газове, подуване, запек или диария след консумация на глутен.
Възможни са и симптоми като сърбеж и затруднения в дишането. Освент това, ако неразграденият глутен остане в малкото черво, той може да се намеси в имунната система на чревната мукоза и да причини възпаления.
Цьолиакията може да бъде причинена от свръхчувствителност към глутена вследствие на генетични фактори, операция, бременност, раждане или вирусна инфекция.
Няма познат лек за тази болест, но спирането на консумацията на храни със съдържание на глутен облекчава симптомите в рамките на седмица-две.
Препоръчително е хората с тази болест да консумират храни, които не съдържат глутен. Ако не ядете храни с глутен, но симптомите не се подобряват, е възможно да имате възпаление на червата, което да наложи приема на стероиди.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!