Л укът е основна съставка на много кухни по света.
Той е евтин, достъпен, трудно се разваля и го има през цялата година.
Лекар: Тези 10 храни трябва да ядете всеки ден
Само в Съединените щати на година се произвеждат над 3 млн. тона лук, според данни на държавния университет в Колорадо. В световен мащаб годишната продукция на лук надвишава 47 млн. тона.
Със сигурност имате лук в хладилника или пък това, което ядохте вчера за обяд или вечеря, съдържа лук.
Но дали знаете, че лукът кара много хора да чувстват дискомфорт? И, не, не говорим за сълзенето на очите, когато го режете за някоя манджа.
Откриха нова полза от консумацията на лук
Лукът и неговите „събратя“ като дивия лук, шалота и чесъна, могат да предизвикат редица неприятни симптоми като стомашно-чревен дисбаланс, мигрена и, макар и рядко, анафилактичен шок.
За някои хора консумацията на лук може да е истински ужас.
За хора със синдрома на раздразненото черво лукът е една от най-непоносимите храни, казва д-р Джейн Мюир.
Какво казва цветът на храната за полезните ѝ свойства?
Лукът и чесънът имат високо съдържание на фруктан – въглехидрат, който откриваме и в много плодове и зеленчуци, които хората не преработват добре и, които предизвикват подуване или диария.
Според „Кливлънд Клиник“ между 10 и 15% от възрастните американци имат синдром на раздразненото черво.
Алергията към лука е рядко срещана, но пък много хора имат непоносимост към тази храна.
Чесънът - митове и истини за консумацията му
„Непоносимостите към лука и чесън са често срещани“, казва д-р Кара Уада, професор по алергология и имунология в държавния университет в Охайо.
Другите две най-често срещани хранителни непоносимости са лактозна непоносимост и фруктозна непоносимост.
Каква е разликата между хранителна алергия и хранителна непоносимост? Втората се определя като „състояние, при което тялото е неспособно да преработи или абсорбира определени вещества“, казва д-р Руслан Меджитов, професор по имуннобиология в Йейлския университет.
Как да готвим вкусно със зелении
Съответната съставка се наслоява в червата и задържа вода, което причинява подуване и диария.
Ако да се установи алергия към лук не е толкова трудна задача, то за непоносимостта не може да се каже това.
Няма тестове, с които да се отговори на този въпрос. Освен това, симптомите и причините за хранителните непоносимости също могат да варират от човек до човек.
При някои хора, които имат непоносимост към лука, определени количества лук могат да бъдат поносими, а симптомите да се проявяват след преминаването на тази граница.
Мигрената също може да е симптом на непоносимост към дадена храна.
Ако се колебаете дали имате непоносимост към лука, опитайте се да го отстраните от ястията, които консумирате. Наблюдавайте как ще реагира тялото ви към тази промяна. Ако се чувствате по-добре, то най-вероятно може би имате непоносимост към лука.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!