И зследователите са открили, че дневната доза оцет може да подобри симптомите на депресия, което показва възможността бъдещи лечения да идват с помощта на няколко лъжици от киселата течност.
Екип, ръководен от Държавния университет на Аризона, не само тества ефектите от редовната консумация на оцет, но също така разгледа метаболитната активност – химичните процеси, които превръщат храната в енергия и други биологични материали – за да потърси причините за ползите, наблюдавани от оцета.
Vinegar Has a Surprising Effect on Depression, Study Finds https://t.co/IGkQXu7rCf
— ScienceAlert (@ScienceAlert) August 15, 2024
Значителен 86-процентов тласък в нивата на никотинамид (форма на витамин В3 ) е забелязан сред участниците в проучването, които приемат течен оцет всеки ден. Хранителното вещество преди това беше свързвано с противовъзпалителни ефекти.
„Тези данни осигуряват допълнителна подкрепа, че ежедневното поглъщане на оцет в продължение на четири седмици може да подобри самооценяваната симптоматика на депресия при като цяло здрави възрастни и че промените в метаболизма на [витамин B 3 ] могат да допринесат за това подобрение“, пишат диетологът от Държавния университет в Аризона Хейли Баронг и колеги в техния публикуван документ.
Опитът беше завършен от общо 28 възрастни с наднормено тегло, но иначе здрави, които бяха разделени на две групи: едната група приемаше две супени лъжици винен оцет два пъти дневно, а другата група приемаше ежедневно хапче с много малко количество оцет в него.
По време на четириседмичния експеримент участниците бяха помолени да отговорят на въпроси в две стандартни проучвания за психично здраве: въпросник на Центъра за епидемиологични изследвания за депресия (CES-D) и въпросник за здравето на пациента (PHQ-9).
Въпреки че нямаше значителна разлика между групите на CES-D, на PH9-Q имаше среден спад от 42 процента в симптомите на депресия за групата с високо ниво на оцет в сравнение с 18 процента за контролната група, приемаща хапче с оцет.
Има някои ограничения: това беше малък размер на извадката, пациентите са имали ниско ниво на депресия в началото и подобренията в симптомите на PHQ-9 не са били значими при вторичен анализ, който е коригиран спрямо резултатите от проучването на изходното ниво. Но Баронг и нейният екип казват, че констатациите изискват по-отблизо връзката.
„Депресивните разстройства са най-разпространените състояния на психичното здраве в света“, пишат изследователите.
"Често предписваните антидепресанти могат да имат сериозни странични ефекти и тяхната ефикасност варира в широки граници. Следователно са необходими прости, ефективни допълнителни терапии."
Проучванията продължават да постигат напредък в по-доброто разбиране на това какво е депресия и всички различни фактори, които потенциално могат да повлияят на нея – от качеството на съня до телесната температура.
Това, което е ясно е, че депресията варира много между отделните хора и това е мястото, където наличието на по-широк набор от потенциални лечения може да бъде толкова полезно.
„Бъдещи изследвания, изследващи ефектите от приложението на оцет при клинично депресирани или изложени на риск популации, както и тези на антидепресанти, са оправдани“, пишат авторите.
„Фокусът върху механизмите и големите проби от пациенти ще укрепи науката и ще предостави доказателства за по-категорично доказване на ролята на оцета в насърчаването на здравето.“
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!