4

П окритият със сняг връх Маунт Рейниър, който се издига на 4,3 км над морското равнище в щата Вашингтон, не е предизвиквал значимо вулканично изригване през последните 1000 години. И все пак, повече от бълбукащите лавови полета на Хаваите или разрастващия се супервулкан на Йелоустоун, именно Маунт Рейниър тревожи много американски вулканолози.

"Маунт Рейниър не ми дава да спя през нощта, защото представлява голяма заплаха за околните общности. Такома и Южен Сиатъл са построени върху древни кални потоци с дебелина 100 фута (30,5 метра) от изригванията на планината Рейниър", казва Джес Финикс, вулканолог и посланик на Съюза на загрижените учени, в епизод на "Violent Earth With Liv Schreiber", оригинална поредица на CNN.

Разрушителният потенциал на спящия гигант не се крие в огнените потоци лава, които в случай на изригване едва ли ще се разпространят на повече от няколко километра отвъд границите на националния парк "Маунт Рейниър" в северозападната част на Тихия океан. Според Геоложкия институт на САЩ по-голямата част от вулканичната пепел вероятно ще се разпръсне по посока на вятъра на изток, далеч от населените места.

Вместо това много учени се опасяват от опасността от лахар - бързо движеща се каша от вода и вулканична скала, която се образува от лед или сняг, бързо разтопен от изригване, и която събира отломки, докато тече през долини и отводнителни канали.

"Маунт Рейниър е толкова висок, покрит е с лед и сняг, така че ако има някаква изригваща активност, горещото вещество ... ще разтопи студеното и ще започне да се стича много вода", казва Сет Моран, сеизмолог в Каскадната обсерватория за вулкани на USGS във Ванкувър, Вашингтон.

"Има десетки, ако не и стотици хиляди хора, които живеят в райони, които потенциално могат да бъдат засегнати от голям лахар, и това може да се случи доста бързо", споделя той.

Лахар е бързо движещ се поток от отломки

Най-смъртоносният лахар в близкото минало беше през ноември 1985 г., когато изригна вулканът Невадо дел Руис в Колумбия. Само няколко часа след началото на изригването река от кал, камъни, лава и ледена вода връхлетя град Армеро, убивайки над 23 000 души за броени минути.

"Когато се стигне до покой ... имате тази втвърдена почти като бетон субстанция, която може да бъде като подвижен пясък, когато хората се опитват да се измъкнат от нея", каза Брадли Пичър, вулканолог и преподавател по науки за Земята и околната среда в Колумбийския университет.

Пичър каза, че планината Рейниър има около осем пъти повече ледници и сняг, отколкото Невадо дел Руис, когато е изригнал.

"Има потенциал да се получи много по-катастрофален кален поток", притеснен е вулканологът.

В най-новата оценка на заплахата на Геологическата служба на САЩ от 2018 г. федералната агенция счита хавайския вулкан Килауеа за най-опасния вулкан в САЩ - нищо чудно, като се има предвид колко много хора живеят в близост до него и колко често изригва. Маунт Сейнт Хелънс, който изригва катаклизми през май 1980 г., се нарежда на второ място по опасност преди Маунт Рейниър на трето място.

Вулкан в Исландия изригна и бълва лава

Минали изригвания разкриват множество кални потоци

Лахарите обикновено се появяват по време на вулканични изригвания, но могат да бъдат причинени и от свлачища и земетресения. Геолозите са открили доказателства, че поне 11 големи лахара от планината Рейниър са достигнали до околния район, известен като низината Пюджет, през последните 6000 години - казва Моран.

Учените не са свързали последния от тези лахари, който се е появил преди около 500 години, с каквато и да е вулканична дейност. Според изследователите голямо свлачище на западния склон на планината може да е причинило събитието на потока.

На това място остават хлабави, слаби скали и именно заплахата от подобен, спонтанно предизвикан от свлачище лахар е това, което особено притеснява Моран и други вулканолози.

"Сега има знание, че вулканът е потенциално способен да го направи отново. И след това сме в този свят, в който това може да се случи по всяко време", казва Моран.

"Ако той е със същия размер, тогава до най-близките места, където живеят хора, има 10 минути, а до най-близките големи общности - 60 минути. А това са наистина кратки срокове", добави той.

В проучване от 2022 г. са моделирани два най-лоши сценария. При първата симулация лахар с обем 260 милиона кубични метра и дълбочина 4 метра възниква от западната страна на планината Рейниър. Според Моран потокът от отломки би се равнявал на 104 000 басейна с олимпийски размери и би могъл да достигне гъсто населените низини на Ортинг, Вашингтон, около един час след изригването, където би се движил със скорост 13 фута (4 метра) в секунда.

Вторият район с "ясно изразена опасност" е долината на река Нискуали, където масивен лахар би могъл да измести достатъчно вода от езерото Олдър, за да предизвика преливане на 100-метровия язовир Олдър, според симулацията.

Оцеляване при лахар

Братовчедът на планината Рейниър - планината Сейнт Хелънс, разположена по-на юг в Каскадната верига, предизвика опустошителен лахар при изригването си преди четири десетилетия, въпреки че не достигна до гъсто населени райони.

Венера Дерган и тогавашният ѝ приятел Роалд Рейтан попадат в лахара на планината Сейнт Хелънс по време на къмпинг и са двама от едва няколкото души, за които е известно, че са оцелели, когато са били пометени от отломки.

"Опитах се да се държа, докато ни отнасяше течението, кората на дърветата просто се остъргваше. ... Чувствах го по краката, по ръцете си", спомня си тя по време на интервю за предаването "Жестоката земя" на CNN.

"В един момент се озовах под дънерите и калта и просто се примирих, че това е краят. Нямаше да се измъкна от това и щях да умра", споделя още тя.

Рейтан успя да я измъкне от калния поток и двамата се качиха на огромен дънер надолу по реката. Когато дървото спряло, те скочили на насип и изпълзели нагоре по склона, където били спасени. Дерган се възстановява напълно от нараняванията си едва след две години.

Най-голямото в света учение за евакуация от лахар

След изригването на планината Сейнт Хелънс през 1998 г. Геологическата служба на САЩ създава система за откриване на лахар в планината Рейниър, която от 2017 г. насам е модернизирана и разширена.

Около 20 обекта по склоновете на вулкана и двете пътеки, определени като най-застрашени от лахар, сега разполагат с широколентови сеизмометри, които предават данни в реално време, и други сензори, включително трипръсти, инфразвукови сензори, уеб камери и GPS приемници.

"Системата е насочена както към засичане на лахар, ако вулканът се събуди в бъдеще, така и към специфичния сценарий на лахар, предизвикан от свлачище", каза Моран.

Първоначалната система е имала ниска честотна лента и ниски изисквания за мощност поради ограниченията на технологията от 90-те години на миналия век, което означава, че данните са се предавали само на всеки две минути.

"Липсват исторически референтни данни, тъй като по света няма много лахари, които станциите за наблюдение да са регистрирали, така че по-широк набор от инструменти ще помогне да се определи дали сеизмичният сигнал, получен от някоя от станциите, е всъщност от поток от отломки, а не от изригване или земетресение",  казва Моран.

Инфразвуковите инструменти, например, ще кажат на изследователите, че е имало смущение на земната повърхност, а не по-дълбоко в земята.

През март около 45 000 ученици от Пуйолъп, Съмнър-Бонни Лейк, Ортинг, Уайт Ривър и Карбонадо, Вашингтон, участваха в учение за евакуация от лахар. За първи път няколко училищни района се упражняват в един и същи ден, което според USGS го превръща в най-голямото учение за евакуация на лахар в света.

Около 13 000 ученици изминаха до 3,2 км до определени места извън очертаната зона на лахара, а останалите в училищата, разположени извън зоната на лахара, практикуваха укриване на място.

Моран заяви, че безотказните части на системата за откриване на лахар се намират на около 45 минути от най-близката голяма община, поради което това е времевата рамка, с която общините трябва да работят.

"По-голямата част от това, което се случва при вулканите, е наблизо и затова се опитвате да държите хората настрана, защото нещата се случват бързо, но лахарите могат да изминат дълъг път от вулкана и да имат голямо въздействие", заключи Моран.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Руският представител в ООН контрира Тръмп</p>

Руският представител в ООН контрира Тръмп: Войната в Украйна не може да бъде уредена за един ден

Свят Преди 6 часа

"Щя уредя тази война между Путин и Зеленски", заяви миналата седмица Тръмп

<p>Хаос в Загреб: Лятна буря събори дървета и комини (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Хаос в Загреб: Лятна буря събори дървета и комини

Свят Преди 6 часа

Службите за спешна помощ и пожарникари бяха повикани, за да помогнат за справяне с последствията от проливния дъжд и градушката

<p>Локализиран е пожарът, избухнал в търговски магазин в Разград&nbsp;(СНИМКИ)&nbsp;</p>

Локализиран е пожарът, избухнал в търговски магазин в Разград

България Преди 8 часа

Движението по улиците около магазина е отцепено

<p>&quot;Физическо и психологическо унижение&quot;: Тежки обвинения към&nbsp;Израел (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

"Физическо и психологическо унижение": Освободеният директор на болница в Газа с обвинения към Израел

Свят Преди 9 часа

Болниците в Газа са обект на тежки атаки от началото на военната офанзива на израелската армия

Осъдиха германски политик, използвал забранен нацистки лозунг

Осъдиха германски политик, използвал забранен нацистки лозунг

Свят Преди 9 часа

Хьоке е водещият кандидат на АзГ за местните избори за ландтаг в провинция Тюрингия

<p>Пожар избухна на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Пожар избухна на Младежкия хълм в Пловдив

България Преди 9 часа

Към момента няма информация за пострадали

"Голяма победа. Горд съм, че съм американец!“: Замразиха процеса срещу Тръмп

"Голяма победа. Горд съм, че съм американец!“: Замразиха процеса срещу Тръмп

Свят Преди 10 часа

Върховният съд на САЩ постанови, че Тръмп се ползва с известен имунитет

Министър Цоков ще представи резултатите от НВО след 7-ми клас

Министър Цоков ще представи резултатите от НВО след 7-ми клас

България Преди 10 часа

Над 57 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература и по математика

<p>Израел е освободил 55 заложници (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Израел е освободил 55 заложници, включително директор на болница

Свят Преди 10 часа

Израел започна войната в Газа след нападението на „Хамас“ на 7 октомври

<p>Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на КПК</p>

БНБ: Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на КПК

България Преди 10 часа

Той бе избран в ръководството на БНБ на 26 юли

Две българки на път за парламента във Франция от партията на Льо Пен

Две българки на път за парламента във Франция от партията на Льо Пен

България Преди 11 часа

Това са Славка Михайлова и Иванка Димитрова

<p>Кола горя на Дунав мост</p>

Кола горя на Дунав мост, няма пострадали

България Преди 11 часа

На мястото са пристигнали противопожарни екипи от Русе и Гюргево, както и линейка на Спешна помощ

<p>Камион за отпадъци пламна край Малки Чифлик (СНИМКИ)</p>

Камион за отпадъци пламна край Малки Чифлик

България Преди 11 часа

На мястото има 4 противопожарни автомобила

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Свят Преди 11 часа

Съобщава се за щети в размер на милиони евро

Пътно произшествие с германски велосипедист, има опасност за живота му

Пътно произшествие с германски велосипедист, има опасност за живота му

България Преди 12 часа

Той се е движел по пътя Смилян – Рудозем