М акар и рядко, се случва и най-невъзможните мечти да се превърнат в реалност. Едва ли можем да посочим по-ярък пример от този как един скромен и абсолютно непретенциозен щанд за тако в Мексико получи... най-голямата част за всеки кулинарен специалист, а именно - звезда Мишлен.
Taquería El Califa de León е заведение от едва 100 квадратни фута, едно от общо 11 000 регистрирани в столицата на Мексико - Мексико Сити, предлагащи типичната за държавата храна, което съществува от около 60 години. Разбира се, за това време то е натрупало достатъчно популярност, но е факт, че е известно със своята опростеност - в менюто му присъстват едва 4 вариации на предлаганото (три с телешко и едно със свинско).
Липсват и каквито и да са места за сядане, тоест удобствата не са сред основните приоритети на създателите му. Има я обаче онази магия, която винаги впечатлява - а именно да уловиш същността на гурме храната.
От 1968 година досега главният готвач Артуро Ривера Мартинес усъвършенства занаята си, печейки тънко нарязано говеждо месо, подправено със сол и сок от лайм и го сервира върху прясно направени тортили. И очевидно крайният резултат е особено впечатляващ, след като Taquería El Califa de León се превръща в първия мексикански щанд за тако, въобще удостоен с честта да получи звезда Мишлен сред хиляди такива по света.
Признанието на клиентите обаче като че ли е още по-важно за Артуро, след като опашката пред щанда никога не секва, а говорим за град с 23 милиона души, в който на почти всеки ъгъл се предлага тако...
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!