Л есният десерт е награда за готвача, а днешната ни рецепта е точно такава. С много плодове и мед, няма как да не изглежда впечатляващо на финала.
Необходими продукти:
300 г мед
300 г брашно
140 г пудра захар
125 мл зехтин (помаче)
125 мл вино „Марсала"
3 яйца
2 с. л. захаросани портокалови корички
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. канела
1 щипка сол
1 ванилия
за гарниране:
300 г кафяви дребни смокини
250 г сирене „Маскарпоне“
120 г пудра захар
30 г печени бадеми със сол
180 мл животинска сметана
3 шушулки кардамон
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, докато се получи пяна. Наливат се зехтинът, медът и виното и се разбърква много добре.
Брашно се смесва с бакпулвера, солта, ванилията, канелата и захаросаните портокалови корички. Сухите и течните съставки се разбъркват.
Тестото се прехвърля в намазана със зехтин (или покрита с хартия за печене) форма за торта с диаметър 23 см и се пече около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се и се оставя да се охлади.
Семенцата кардамон се стриват, смокините се режат на лодки, а бадемите – на тънко.
Сметаната се разбива на пяна. Маскарпонето се разбърква със захарта и се смесва със сметаната. Полученият крем се ароматизира с кардамона.
Охладеният кекс се изравнява, обръща се и се покрива с крема. Отгоре се подреждат смокините, поръсва се с бадемите и по желание се полива с още малко мед.
Вижте още сладки предложения:
Десерт, който и деца могат да приготвят
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!