П рез XIX в. Ливорно се гордее с най-добрите морски курорти и най-известните гости на Италия. В наши дни той е до голяма степен пренебрегван - и туристите пропускат да видят един оживен град, пълен с изненади.
Първото нещо, което прави впечатление, когато стъпите в Ливорно, е разхвърляният, шумен и цветен централен пазар за хранителни стоки, където можете да намерите frate (поничка с аромат на портокал, потопена в захар), а след това да отидете на пристанището, за да видите дали щандовете с морски таралежи все още са там и предлагат бодливите морски създания, разрязани на половина, за да бъдат консумирани сурови с капка лимонов сок.
Само на 20 км южно от Пиза, Ливорно отговаря на всички изисквания за типичен европейски пристанищен град: Той е хаотичен и оживен, мултикултурен и силно свързан с морето, както в културно, така и в гастрономическо отношение. Освен това се намира в центъра на Тоскана, което автоматично би трябвало да го направи популярен.
И все пак, с едва 10% от броя на туристите във Флоренция и една трета от този в Пиза, Ливорно е предимно пренебрегван от посетителите - а малцината, които се появяват, често изглеждат като случайно пристигнали. Спрете някой от тях на улицата, ако успеете да го намерите, и го попитайте защо е тук: Вероятно ще ви каже, че чака да хване ферибота за Корсика или Сардиния или че просто пътува и търси място за хапване.
Но защо е така? На първо място, Ливорно е заобиколен от световноизвестни тоскански градове, които според много местни жители крадат светлината на прожекторите. Други смятат, че през годините петролните рафинерии на града, пристанищната зона и американската военна база Кемп Дарби са придали на Ливорно индустриален имидж.
Но пътниците, които преминават бързо през там, не осъзнават, че пропускат един културно оживен град със спираща дъха брегова линия и уникално либерално отношение, което се корени в самото му начало: Kогато Медичите основават града през 1500 г., те въвеждат закони, които гарантират безпрецедентна свобода на всички новодошли, привличайки бизнес, таланти и разнообразно население, благодарение на което градът процъфтява.
През 1700 г. и 1800 г. Ливорно е значима спирка за много пътешественици.
"По онова време Ливорно е популярна лятна дестинация за италианското висше общество", казва местният историк Джорджо Мандалис. Той обяснява, че през XIX в. и до Втората световна война в града се намират едни от първите италиански морски курорти, които редовно се посещават от италианските кралски особи, и има туристически обекти, включително хотели и спа центрове. Имало е дори увеселителен парк с увеселителни влакчета, в който е имало ранна версия на киносалон, управляван от представител на пионерите в областта на киното - братята Люмиер. Паметна плоча на стената на вила Дюпуой в квартал Монтенеро напомня за шестседмичната почивка на лорд Байрон в Ливорно през 1822 г. Тук се развива действието и на една от оперите на Моцарт - "Lo Sposo Deluso".
Дните на слава обаче не продължават вечно.
През Втората световна война американските въздушни нападения разрушават голяма част от стратегическото пристанище и центъра на града, което превръща Ливорно в един от най-тежко бомбардираните градове в Италия.
Според много местни жители нещата се влошават още повече с безразсъдното и прибързано следвоенно преустройство на цели квартали.
"Общественият имидж на Ливорно, който и без това е бил накърнен от войната, е допълнително разрушен от новите рационалистични сгради, които, издигнати в непосредствена близост до пощадените от бомбите архитектурни паметници от XVII в., са довели до дисхармоничен и неуравновесен вид на района", казва Мандалис.
Жителите продължават да критикуват тези гледки; във Facebook дори има група, наречена Se potessi demolire... (Ако можех да разруша...), която насърчава жителите да публикуват снимки на сградите, които "пречат на гледката им".
Ако оставим настрана прекъсвания, Ливорно има и своите положителни страни.
"Имаме неща, които другите "истински красиви" тоскански градове (като Флоренция, Лука, Пиза и Сиена) нямат", казва Мандалис. "Откритостта и яркостта на града са привличали художници от векове, а Ливорно е изпълнен и с история и изкуство, като древните морски курорти, фара от 14-ти век или еклектичните вили пред Военноморската академия."
Ливорно също има история, различна от тази на другите тоскански градове. Марио Кардинали, основател и главен редактор на местното сатирично списание The Vernacoliere, обяснява, че Ливорно е създаден и изкуствено заселен от Флоренция през 1500 г. с помощта на много либерални закони, наречени Livornine, които позволяват на чуждестранни търговци и изгнаници от всякакви нации и етноси, и дори на хора, извършили каквото и да е престъпление, с изключение на убийство, да се заселват в града, за да насърчават бизнеса и растежа.
"Ливорно е много "нетоскански" в своята хумористична непочтителност и липса на уважение към политическата власт и църквата", казва Кардинали, "и това има исторически причини." Смесицата от култури, включваща сефарадски евреи, гърци, арменци и холандци, е това, което прави града процъфтяващ в началото, но също така и това, което прави ливорнците такива, каквито са сега: хора, които не са успели да развият типичното средновековно уважение към властта, както другите тосканци - и които изразяват това чрез хумор.
Написана на местния език, книгата "Вернаколиер" напълно въплъщава този дух. Известно в цяла Италия с политическата си критика и непочтителните си комикси за католическата църква, както и с голотата и различните степени на нецензурност, списанието е основано през 1982 г., за да коментира посещението на папата в Ливорно през същата година.
"И още нещо, което е наследено от космополитната и мултикултурна история на града и което другите тоскански градове нямат", добавя Мандалис, "дълбоката му толерантност към различните религии и култури".
Според шеф-готвача Симоне де Вани, който поддържа канал в YouTube, посветен на местната кухня, храната също отразява ливорнския характер. "Специфичната кухня на Ливорно е резултат от влиянието на многото народи, които създават града през XVI в.", казва той.
"За разлика от другите, по-древни тоскански градове, които вече са имали своите добре дефинирани хранителни традиции, младият и космополитен Ливорно е успял да смеси новото и старото и да създаде своя собствена кухня."
Ястия като cuscussù alla livornese (ливорнски кускус) разкриват историческите морски връзки със Северна Африка и еврейска Испания, "докато cacciucco, характерното за Ливорно ястие, перфектно олицетворява ливорнската кухня", казва Де Вани. "Много различни видове риба се готвят заедно, като се получава нещо, което не е нито рибена супа, нито рибен бульон, а по-скоро нещо уникално, малко като Ливорно."
Тази уникалност може да бъде притегателна сила. Както обяснява Паола Рамоино, ръководител на Бюрото по туризъм в Ливорно: през последните десетилетия градът не е имал нужда да разчита на туризма благодарение на процъфтяващия си пристанищен бизнес - но е настъпила промяна в това мислене. "Ливорно има какво да предложи - от море и култура до храна и вино, но искаме туризмът ни да бъде устойчив, "нишов". Искаме да предлагаме автентични, нестереотипни преживявания", казва тя.
Нещата изглежда се променят и от културна гледна точка. "През последните години артистичната сцена стана по-оживена, с музикални фестивали, театри, художествени галерии и изложби, особено през лятото", казва Алесандра Фалка, музикант, родена в Ливорно, която е много ангажирана с културната сцена на града.
С други думи, тосканският град е създаден за посетители, които са готови да навлязат малко по-дълбоко в местната история и да се докоснат до неговото непринудено отношение и нетипичен характер.
Може би е време пътешествениците да му дадат още един шанс.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!