3

С ветът губи една светла легенда на големия екран, когато Мерилин Монро умира на 36 години на 5 август 1962 г. от свръхдоза медикаменти.

Около преждевременната ѝ кончина витаят подозрения. Някои дори смятат, че предполагаемите ѝ връзки с президента Джон Ф. Кенеди, който е убит на 22 ноември 1963 г., малко повече от година след смъртта на Монро, и с неговия брат, генералния прокурор Робърт Ф. Кенеди, може да са изиграли роля.

Преди да умре, личният живот на Монро е в хаос: Тя се омъжва и развежда три пъти и мнозина смятат, че е имала или все още има афери и с двамата братя Кенеди. Съобщава се, че е заплашила да организира пресконференция, на която да разкрие връзките си с тях.

Слуховете за предполагаемата афера на Монро с Джон Кенеди отчасти бяха подтикнати от знойното ѝ изпълнение на "Happy Birthday" за главнокомандващия на празненството по случай 45-ия му рожден ден в "Медисън Скуеър Гардън" на 19 май 1962 г., само няколко месеца преди смъртта на холивудската икона.

Съобщава се, че рядка снимка, направена след изпълнението по време на парти в дома на филмовия продуцент Артър Крим, е единствената известна снимка на Кенеди с Монро. Фотографът на Белия дом Сесил Стоутън, който прави снимката, я пази в тайна десетилетия наред, преди да я публикува през 2010 г.

"Това, което се е случило с Мерилин Монро, е една от най-големите мистерии на XX век", казва биографът ѝ Джеймс Спада през 2012 г., преди 50-годишнината от смъртта на Монро.

Въпреки че Спада не вярва, че има доказателства, че Кенеди са отговорни за смъртта на Монро, той казва: "Съвсем ясно е, че Мерилин е имала сексуални отношения и с Боби, и с Джон."

Според Спада актьорът Питър Лоуфорд е запознал Монро с Джон Кенеди през 1954 г. Когато обаче Кенеди се уморил от нея, той я прехвърлил на брат си. Според Спада това се е случило през пролетта на 1962 г. Свидетели твърдят, че в нощта на смъртта ѝ са чули тревожен запис от подслушвания дом на Монро, на който се чуват гласовете на Лоуфорд, разгневения Боби и крещящата Монро.

По време на интервю за BBC през 1983 г., което биографът на Монро Антъни Съмърс провежда с бившата икономка на актрисата, Юнис Мъри, той казва, че е имало "момент, в който тя е сложила глава в ръцете си и е казала думи от рода на: "О, защо трябва да продължавам да прикривам това?" Аз казах: "Какво прикривате, госпожо Мъри? Тя каза: "Ами, разбира се, Боби Кенеди беше там на 4 август и разбира се, тя имаше афера с Боби Кенеди".

Създаден е така нареченият отряд за разследване на самоубийствата, който разследва смъртта на Монро. Според Доналд Улф, автор на книгата "Последните дни на Мерилин Монро", този екип никога не е разпитвал Мъри, публициста Пат Нюкомб, Лоуфорд или някой от Кенеди. Биографът Съмърс казва, че "както съдебномедицинската експертиза, така и полицейското разследване са били безнадеждно погрешни".

Допълнително подхранване на теорията, че Кенеди са замесени в смъртта на Монро, е фактът, че няколко от хората, близки до разследването, по-късно получават нови високопоставени длъжности.

Спада казва, че "е трябвало да има" прикриване на престъпление, свързано с Кенеди, макар и не непременно на убийство.

"Кенеди не можеше да рискува това да излезе наяве, защото можеше да свали президента. Но прикриването, което е имало за цел да попречи на никого да разбере, че Мерилин е имала близки отношения със семейство Кенеди, е било погрешно изтълкувано като прикриване на това, че те са я убили", каза Спада.

През 2021 г. обаче Тони Оппедисано - приятел на Франк Синатра и негов бивш роуд мениджър, казва: "Тя не искаше да развали брака на президента, така че не би позволила да се стигне толкова далеч, дори и да е изпитвала толкова силни чувства."

В книгата си "Тъмната страна на Камелот" от 1997 г. журналистът Сиймор Хърш пише за слуховете за афера между Монро и JFK, като казва, че "нестабилността на филмовата звезда е представлявала постоянна заплаха" за президента, преди тя мистериозно да прекали с дозата.

Джери Блейн, бивш агент на Сикрет сървис в екипа на Кенеди, заяви, че е бил с JFK по време на двете известни срещи на президента с Монро - едната в дома на Лоуфорд в Санта Моника през 1961 г., а другата - на партито в Ню Йорк след изпълнението на "Честит рожден ден".

"Вероятно той ѝ е благодарил за това, че е пяла. Но те не са били сами", казва Блейн, който добавя, че "никога не е виждал доказателства за афера ... но не знам какво се е случило при затворени врати."

Според д-р Рок Позитано, който заедно с брат си Джон Позитано е автор на биографичната книга "Вечеря с ДиМаджо" от 2017 г., вторият съпруг на Монро, великият бейзболист Джо ДиМаджо, обвинява Кенеди за смъртта ѝ.

"Цялата група Кенеди бяха убийци на дами и винаги им се е разминавало", казва ДиМаджо на Позитано според книгата, "Ще им се разминава и след сто години".

Бейзболната звезда добавя: "Винаги съм знаел кой я е убил, но не исках да започвам революция в тази страна. Тя ми каза, че някой ще я убие, но аз си мълчах".

Позитано разяснява изявленията на ДиМаджо в ексклузивно интервю за PEOPLE през май 2017 г.

"Разбирането беше, че участието ѝ в ... клана Кенеди я постави в положение, в което може би не беше добре за психическото ѝ здраве или за емоционалното ѝ здраве", каза Позитано. "Той не смяташе, че те са добри хора за нея."

Документалният филм на Netflix от 2022 г. The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes включва неизлъчвани досега записи на интервюта с близки на звездата, които поставят под съмнение голяма част от това, което ни е разказвано за нощта, в която тя умира. Интервютата са записани от разследващия журналист Антъни Съмърс, автор на бестселъра "Богинята: Тайният живот на Мерилин Монро“.

Според документалния филм на 4 август 1962 г. Робърт и семейството му са в Северна Калифорния в дома на семеен приятел, адвоката Джон Бейтс. Няколко източника във филма твърдят, че Робърт Кенеди е посетил Монро в дома ѝ в Лос Анджелис в часовете преди смъртта ѝ, за да сложи край на аферата им. Посещението е довело до остър спор, както съобщават няколко от източниците на Съмърс, някои от които са участвали в предполагаемата операция по подслушване в дома ѝ.

Въпреки че мистерията около смъртта ѝ може би никога няма да бъде разгадана, Съмърс заключава в документалния филм на Netflix: "Намерих доказателства, че обстоятелствата около смъртта ѝ са били умишлено прикрити."

Съмърс добавя: "Ако ми кажете: "Защо тези обстоятелства са били прикрити?", бих казал, че доказателствата сочат, че това е било прикрито заради връзката ѝ с братята Кенеди."

Въпреки че Съмърс смята, че братята Кенеди са замесени в прикриването на смъртта на Монро, той не предполага, че Монро е била убита.

"Няма сериозни доказателства, че тя е била убита", казва той. "Смятам, че Мерилин Монро е била преуморена от отношенията си както с президента Кенеди, така и с брат му Робърт, почувствала се е отхвърлена и от двамата мъже, имала е остър спор с Робърт, когато той е посетил къщата, и след това, дали като вик за помощ, или с намерение да се самоубие, е погълнала твърде много хапчета."

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Мъж казва на жена си, която е блондинка: - Отделяш много време и пари за прически. - А какво да правя? Много хора ми разправят,…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Извънредно положение във&nbsp;Флорида (СНИМКИ)</p>

Извънредно положение във Флорида

Свят Преди 47 минути

Във Флорида бе обявено извънредно положение заради приближаването на нова буря

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в неделя

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в неделя

България Преди 1 час

Трафикът е нормален на всички ГКПП с Гърция

<p>Тик-так, тик-так -&nbsp;приключи мандата на руския посланик в САЩ</p>

Приключи мандата на руския посланик в САЩ

Свят Преди 3 часа

Дипломатът ще се върне в Москва

<p>Самолет се запали по време на полет до&nbsp;Лас Вегас (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Самолет се запали по време на полет до Лас Вегас

Свят Преди 3 часа

Към самолета, който е летял от Сан Диего, са се приближили пет спасителни автомобила, преди пожарът да бъде потушен

<p>Боен кораб потъна край Самоа, какво е състоянието на екипажа (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Новозеландски боен кораб потънал край Самоа

Свят Преди 3 часа

Причините за инцидента все още не са ясни

<p>Фатално нападение: Мечка отне живота на гъбар</p>

Фатално нападение: Мечка отне живота на гъбар в Словакия

Свят Преди 3 часа

55-годишният мъж е бил в компанията на друг мъж в гора край село Хибе

Израелски въздушен удар по джамия в Газа, 21 жертви

Израелски въздушен удар по джамия в Газа, 21 жертви

Свят Преди 4 часа

В джамията е имало настанени бежанци

<p>Поредна група българи беше изведена от Ливан</p>

МВнР: Поредна група българи беше изведена от Ливан

България Преди 4 часа

Ситуационният център в МВнР продължава в координация с българското посолство в Ливан

Big Brother: Зрителите имат 24 часа да изберат 16-ия съквартирант в новата къща

Big Brother: Зрителите имат 24 часа да изберат 16-ия съквартирант в новата къща

Любопитно Преди 4 часа

За тримата финалисти може да се гласува в приложението на NOVA PLAY

Любимецът на публиката Момчил се класира за “Игри на волята” All Stars

Любимецът на публиката Момчил се класира за “Игри на волята” All Stars

Любопитно Преди 4 часа

Силните избраха да изпратят Димитър от Гордите в изгнание на Блатото

Мъж се опитва да се върне в Северна Корея с откраднат автобус

Мъж се опитва да се върне в Северна Корея с откраднат автобус

Свят Преди 4 часа

Властите го задържаха преди да прекоси границата

Откриха 33 глобални "тъмни петна" с хиляди неизвестни растения

Откриха 33 глобални "тъмни петна" с хиляди неизвестни растения

Свят Преди 4 часа

Според учени има над 100 000 неоткрити растителни вида

Внимание! Оранжев и жълт код за опасно време в неделя

Внимание! Оранжев и жълт код за опасно време в неделя

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 16° и 21°

д

Ново напрежение между Гърция и Турция заради малцинствените училища

Свят Преди 14 часа

Подробности четете в следващите редове

.

ООН: Над 500 000 души са избягали от домовете си в Ливан, а 285 000 са напуснали страната

Свят Преди 15 часа

Броят на свързаните с конфликта смъртни случаи се е увеличил с 200 процента през последните две седмици

.

Конго започна ваксинации срещу маймунска шарка

Свят Преди 16 часа

Първите ваксини са поставени на болничния персонал