А ко сте любители на италианската храна, защо не се опитате да си приготвите лазаня?
Ще кажете - това е лесно? В такъв случай предизвикайте готвача в себе си и сами направете и корите за лазанята. Ето как:
Продукти:
За тестото:
- 250 г брашно
- 250 г семолина
- 5 яйца
- 2 щипки сол
За каймата:
- 700 г телешка плешка
- 100 г телешки обезкостен джолан
- 150 г суров бекон
- 60 г масло
- 1 глава лук шалот
- резен целина
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка прясна майорана
- За морковите:
- 3 моркова
- 30 г масло
- стрък розмарин
За соса Бешамел:
- 80 г масло
- 80 г брашно
- 1 литър прясно мляко
- сол и черен пипер
- прясно настъргано индийско орехче
Допълнително:
1 буркан пържени патладжани (350 г)
1 буркан домашен доматен сос (350 г)
Начин на приготвяне:
1. За тестото сипете двата вида брашно в купа и добавете яйцата и солта. Разбъркайте с помощта на миксер или с ръце. Щом се образува тесто, извадете го върху плота и го увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 30 минути.
2. За плънката от телешка кайма нарежете на парченца двата вида телешко месо и го смелете едро. Нарежете бекона на малки кубчета. Лукa и целината нарежете на ситно, а чесънa нарежете на тънки филийки.
3. Разтопете маслото и в него запържете кубчетата бекон до златисто. Добавете лука и целината и разбъркайте. Добавете чесъна и запържете за 20 секунди. След това добавете телешката кайма и запържете, докато си промени цвета. Овкусете със сол и листенца майорана. Добавете чист домашен доматен сос, без зеленчуци и разбъркайте. Намалете силата на огъня и оставете сместа да къкри в продължение на 1 час.
4. Почистете и нарежете морковите на тънки кръгчета. Поставете ги във вряща подсолена вода, със стръкче розмарин в нея, и варете 3 минути. Прецедете морковите и ги оставете да поизстинат. Разтопете маслото в тиган и запържете морковите в него.
5. За соса Бешамел разтопете маслото и настържете индийско орехче. Добавете брашното и разбъркайте за минута. След това постепенно добавете прясното мляко, при непрекъснато бъркане. Бъркайте в продължение на 10 минути, докато сосът не заври и не стане идеално гладък. Овкусете със сол и черен пипер.
6. Извадете тестото от хладилника. Откъснете парченце от него и го пуснете през машина за паста, на позиция за най-голяма дебелина на тестото. Продължете да разточвате тестото с машината, като го пускате на все по-тънка и по-тънка степен. Продължете да откъсвате топче от тестото и да разточвате корите за лазаня. Поставяйте ги върху набрашнен плот, като ги поръсвате и отгоре с брашно.
7. За да сглобите лазанята, покрийте дъното на дълбока керамична тава с кори за лазаня. Поръсете с малко настърган кашкавал и разнесете слой сос Бешамел. Изсипете част от телешката кайма и я разпределете равномерно. Върху нея подредете слой пържени патладжани. Покрийте с кори за лазаня, поръсете с настърган кашкавал, след това сипете сос Бешамел, телешка кайма, моркови в масло и подредете трети слой кори. Отново поръсете с настърган кашкавал, Бешамел, кайма и кори. завършете със сос Бешамел и настърган кашкавал. Печете лазанята в предварително загрята фурна на 160 градуса 30 минути, а след това на 180 градуса - 15 минути.
За още подобни рецепти последвайте канала на "24 Kitchen" във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!