К оледната суматоха рядко е пълна без коледните сладкиши. Някои хора традиционно посвещават вечерите си на правене на бисквитки, други работят върху джинджифилови къщи, а трети предпочитат коледния щолен.
Този ароматен сладкиш няма да остави никого безразличен и ще бъде отлично допълнение към празничната трапеза, независимо какви други ястия планирате да приготвите.
Шоколадовият щолен ще плени както деца, така и възрастни. Прочетете повече за това как да си го приготвите:
Продукти:
мляко - 100 ml;
захар - 250 g;
суха мая - 7 g;
яйца - 4 бр.;
брашно - 600 g;
сол на вкус;
масло – 250 г;
портокали - 3 бр.;
черен шоколад - 120 г;
какао на прах - 30 гр.
Приготвяне:
1. Загрейте млякото, докато се затопли, след което разбъркайте 100 г захар и маята.
2. В дълбока купа смесете брашното и солта. Добавят се млякото, яйцата и се замесва меко тесто. Постепенно добавете 150 г масло със стайна температура.
3. Покрийте купата със стреч фолио или кърпа. Оставете тестото да престои на стайна температура за 1,5 часа, докато удвои обема си. Поставете тестото в хладилника за един час.
4. Измийте портокала, настържете кората и изстискайте сока в малка купа.
5. В тенджера смесете 50 г захар, шоколада, какаото, 100 г масло и портокаловата кора.
6. Загрейте плънката на слаб огън, докато стане гладка. Охладете до стайна температура и след това поставете в хладилника за 40 минути.
7. Поръсете масата с брашно и разточете тестото на правоъгълник. Разстелете плънката на тънък слой.
8. От късата страна навийте тестото на стегнато руло. След това разполовете по дължина, преплетете двете части тесто и съединете краищата, за да направите венец.
9. Покрийте тава с хартия за печене. Върху нея се поставя сместа за шоколадовия щолен и се оставя за час на стайна температура.
10. В предварително загрята до 180 градуса фурна печете лакомството за 35-40 минути до златисто кафяво.
11. Смесете останалата захар и портокаловия сок. Загрейте сместа на силен огън за 5-10 минути, докато се сгъсти. Намажете готовия щолен с портокалов сироп и поръсете с пудра захар.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!