Т ази вечер е Хелоуин и мнозина ще се предрешат в страховити костюми, но празникът не е само чудовища, а и много, много лакомства.
Ето една празнична рецепта.
Необходими продукти:
500 г брашно
400 г тиква
100 г захар
70 г краве масло
30 г сурови орехи
50 мл прясно мляко
2 яйца
1 пакетче суха мая
1/2 ч. л. сол
за меденото масло:
150 г краве масло
90 г мед
1/2 ч. л. канела
Начин на приготвяне:
Обелената и нарязана тиква се готви на пара и се пюрира, трябва да се получи около 260 грама.
Брашното се смесва със солта и 1 яйце. Налива се и разтворената в затопленото мляко мая.
Прибавят се захарта, разтопеното масло и тиквеното пюре.
Замесва се меко и еластично тесто.
Оставя се да втаса, след което се разделя на 12 части, от които се оформят топки и леко се сплескват.
Топките се завързват с готварски конец кръстосано, но не стегнато, трябва да заприличат на тикви и се оставят, тестото да втаса повторно.
След това се притискат леко в средата и се мажат с разбито яйце.
В средата на всяка топка се слага парче орех, като дръжка на тиква.
Поръсват се със захар и се пекат около 17 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се.
Маслото се разбива с миксер много добре, разбърква се с меда и се овкусява с канелата.
Тиквените хлебчета се поднасят с меденото масло.
Във видеото вижте още как се приготвя шницели с тиквени семки и хумус с тиква и розмарин
А ако обичате домашните печива, защо не видите още:
Как да си направим въздушни хлебчета
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!