У чени от Харвардското училище по дентална медицина установиха, че комбинацията от броколи, киви и бадеми създава мощен избелващ ефект. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Dental Research (JDR).
Проблемът с потъмняването на зъбния емайл става все по-актуален поради нарастващата консумация на продукти, съдържащи багрила и киселини. Традиционните методи за избелване често имат странични ефекти и могат да повлияят негативно на здравето на вашите зъби и венци.
Екип от учени, ръководен от професор Майкъл Андерсън, проведе уникално шестмесечно проучване, в което участваха 200 доброволци. По време на експеримента участниците спазвали диета, включваща специално подбрани естествени изсветляващи продукти.
Оказа се, че комбинацията от броколи, киви и бадеми има най-мощен избелващ ефект. Професор Андерсън обясни, че това се дължи на наличието на специални ензими в тези продукти. Те помагат за изсветляване на емайла, без да увреждат структурата му.
Вдъхновени от откритието, производителите на продукти за грижа за устната кухина проявиха интерес към екстракти от тези продукти. Очаква се клиничните изпитвания на новите формули да приключат до края на годината.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!