Я йцата, цвеклото и кафето стимулират мозъка, уверява ендокриноложката Елена Евдокимова, която членува в Руската асоциация на ендокринолозите и Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD).
В интервю за Lenta.ru тя посочи други евтини продукти за подобряване на когнитивните функции. Диетоложката обръща внимание на факта, че храните от ежедневната диета влияят на мозъчната дейност по различни начини: могат да я ускорят и забавят, да помогнат или да попречат на запомнянето на информация, да стимулират или намалят производството на невротрансмитери.
Евдокимова отбеляза, че ако трябва да се концентрирате върху задача, която трябва да бъде решена бързо, можете да пиете кафе. Въпреки това, тонизиращият ефект от него няма да продължи дълго: скоро тялото, напротив, ще се отпусне.
Ако целта е да увеличите издръжливостта на мозъка, за да овладеете например голямо количество информация, трябва да се спрете на зеления чай, съдържащ L-теанин, мощен антиоксидант, който успешно тонизира за дълго време и за разлика от кафето нямат релаксиращ постефект, уточни лекарката.
Какаовите зърна са полезни за мозъка. Парче горчив шоколад или чаша какао са чудесни при умствени задачи.
Според диетоложката тези, които искат да ускорят работата на мозъка, трябва да ядат повече пълнозърнест хляб: ръжен, ръжено-пшеничен, хляб с трици. Те съдържат много витамини от група В, които помагат на нервната система да бъде в добра форма.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!