С поред публикацията, която се позовава на ScienceAlert, в продължение на година учените са наблюдавали отглеждането на мрежести и тъмни тигрови питони във ферми и са установили, че месото, получено по този начин, има много предимства в сравнение с обичайното говеждо или свинско.
(Във видеото научете повече за: Федерацията на месопреработвателите: Само 1/3 от свинското месо у нас е българско)
По-специално, той е по-богат на съдържанието на вътрешни микро- и макронутриенти. Освен това учените забелязали, че змиите растат бързо и не губят тегло дори след продължително гладуване.
The Everglades are full of wild, organic "free range" pythons.......
— Beri (@sniffydogs) April 8, 2024
Uncoiling the future of food: Scientists say snake might be the solution for sustainable protein https://t.co/teKm8cEXVY
В същото време за всеки килограм месо от питон трябва да се изразходват само 1,2 кг фураж, което е много малко. За сравнение: 1 кг пилешко и други домашни птици изисква 2,8 кг фураж, 1 кг свинско месо изисква 6 кг фураж, а 1 кг говеждо месо изисква 10 кг фураж.
Така практиката показва, че змийското месо е не само полезно, но и че отглеждането на змии е десет пъти по-изгодно от това на крави.
Както по-рано беше съобщено от Free Press, дерматовенерологът София Хаустова каза, че яденето на месо може да помогне в борбата срещу плешивостта.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!