Половият спор в бокса - какво се случва и замесена ли е Русия?
Източник: Getty Images
53

Б оксът в Париж 2024 бе засенчен от спор за допустимостта на две състезателки в женското състезание.

Алжирката Имане Хелиф и тайванката Лин Ю-тинг имат гарантирани поне бронзови медали.

Но миналата година те бяха дисквалифицирани от световното първенство.

Органът, който контролира това събитие през 2023 г., е Международната боксова асоциация (IBA) и според нея двете състезателки не са преминали тестовете за допустимост по пол.

В понеделник IBA ще проведе пресконференция, на която ще даде "подробно обяснение на причините за дисквалификацията".

Международният олимпийски комитет (МОК) постави под съмнение надеждността на тестовете и предположи, че случващото се е "понякога политически мотивирана културна война".

През юни 2023 г. МОК лиши МБА от статута му на световен ръководен орган на спорта поради опасения относно начина на управлението му.

И така, какво се случва?

Какво представлява IBA?

IBA, известна преди това като AIBA, е създадена през 1946 г. като световен ръководен орган за аматьорския бокс. МОК признава IBA за управляващ орган на спорта до 2019 г.

Защо МОК спря да признава IBA?

МОК преустанови дейността на IBA през 2019 г.

Причината за това бяха проблеми с управлението и предполагаема корупция.

Това доведе до заплаха, че боксът ще бъде изцяло премахнат от Олимпийските игри от 2028 г.

Какви бяха някои от опасенията?

През 2018 г. IBA издаде доживотни забрани на бившия президент CK Wu и бившия изпълнителен директор Ho Kim, след като доклад документира "груба небрежност и финансово лошо управление на делата и финансите".

Ву беше начело на компанията в продължение на 11 години, преди да бъде временно отстранен от длъжност през октомври 2017 г.

Ву беше заменен като президент на AIBA от Гафур Рахимов, който беше описан от Министерството на финансите на САЩ като "един от водещите престъпници в Узбекистан".

След това през 2020 г. за президент е избран руснакът Умар Кремлев.

През 2022 г. независимо разследване заяви, че боксът трябва да предприеме действия по етични въпроси, за да осигури олимпийското си бъдеще, след като установи "историческа култура на манипулиране на двубои" - включително на Олимпийските игри в Рио през 2016 г.

В окончателния си доклад професор Ричард Макларън подробно описа десетилетия на финансово лошо управление и измами, нарушаване на правилата на ринга и неадекватни програми за обучение и образование на рефери, съдии и длъжностни лица.

Кой е настоящият президент на IBA Умар Кремлев?

Кремлев е смятан за близък до Кремъл. Под негово ръководство сред основните спонсори на IBA е подкрепяният от руската държава енергиен гигант "Газпром".

През май 2022 г. Кремлев беше преизбран без възражения, след като президентът на холандската боксова федерация Борис ван дер Ворст беше обявен за неправоспособен.

Източник: getty images

По-късно Спортният арбитражен съд (КАС) заяви, че Ван дер Ворст неправилно е бил възпрепятстван да се кандидатира, но предложението за провеждане на нови избори беше отхвърлено от делегатите на IBA.

МОК заяви, че е "изключително обезпокоен" от резултата, а Ван дер Ворст заяви, че се страхува за олимпийското бъдеще на спорта.

Каква беше предисторията на Световното първенство на IBA през 2023 г.?

Световното първенство през 2023 г. се проведе в две държави. Женското беше в Индия през март, а мъжкото - в Узбекистан през април и май.

Общо 19 държави, сред които Великобритания и САЩ, бойкотираха събитията, след като МБА позволи на руски и беларуски боксьори да се състезават под флаговете на своите страни, което противоречи на указанията на МОК след нахлуването в Украйна.

Кремлев заяви, че тези, които бойкотират шампионата, са "по-лоши от хиени и чакали" заради нарушаването на "целостта на спорта и културата".

По това време GB Boxing заяви за решението си да бойкотира първенството, че проблемите с флаговете "допълнително отдалечават IBA от олимпийското движение в допълнение към значителните, дългогодишни проблеми, свързани със спортната почтеност, управлението, прозрачността и финансовото управление, които МОК поиска от IBA да реши, за да защити мястото на бокса в олимпийската програма".

Какво се случи на Световното през 2023 г.?

На Световното първенство през 2023 г. Хелиф се състезава в полутежка категория, а Лин - в категория перо.

Часове преди мача й за златото срещу китайката Ян Лиу от IBA съобщиха, че Хелиф не е издържала тест за допустимост по пол.

Хелиф беше победила Джанджем Суванафенг от Тайланд на полуфинала, Навбахор Хамидова от Узбекистан на четвъртфинала и Азалия Аминева от Русия в кръга преди това.

В резултат на дисквалификацията на Хелив, 21-годишната Аминева получи единствената загуба в своята вече 22-ра кариера, която беше заличена от регистъра.

На същото световно първенство през 2023 г. на Лин беше отнет бронзов медал от IBA.

От IBA заявиха, че бойците "не са изпълнили критериите за допустимост за участие в състезанието за жени, както са определени и изложени в правилника на IBA".

Какво знаем за тестовете?

Би Би Си все още не е успяла да установи какво са представлявали тестовете за допустимост. Не е известно как са били контролирани тестовете.

В интервю за спортния редактор на Би Би Си Дан Роан в четвъртък главният изпълнителен директор на IBA Крис Робъртс заяви, че и в "двата случая" са открити мъжки XY хромозоми.

Робъртс заяви, че има "различни аспекти" и поради това организацията не може да се ангажира с определянето на бойците като "биологични мъже".

Той заяви, че неуточнените тестове за годност са били проведени в резултат на "продължаващите опасения", изразени от други бойци, треньори и медицинската комисия на IBA.

МОК изрази съмнения относно точността на тестовете.

"Не знаем какъв е бил протоколът, не знаем дали тестът е бил точен, не знаем дали трябва да вярваме на теста", заяви говорителят на МОК Марк Адамс.

"Има разлика между провеждането на теста и това дали приемаме точността или дори протокола на теста."

Нов ръководен орган за олимпийския бокс?

През април 2023 г. е създаден нов орган - Световен бокс.

Сред петте ангажимента на новата организация се казва, че тя "ще запази бокса в сърцето на олимпийското движение" и "ще гарантира, че интересите на боксьорите са поставени на първо място".

Една от ключовите й цели е да запази бокса като олимпийски спорт, след като той временно отпадна от Игрите през 2028 г. заради проблемите с IBA.

Въпреки това тя продължава да води разговори с МОК, за да получи признание като световен ръководен орган на спорта.

Тя е подкрепена от представители на Великобритания, Германия, Нидерландия, Нова Зеландия, Филипините, Швеция и Съединените щати.

По-рано МБА заяви, че "категорично осъжда" създаването на "нелоялна" организация, като добави, че е "започнала редица действия за защита на своята автономност като официален световен ръководен орган".

Как станаха известни резултатите от тестовете на Хелиф и Лин?

Източник: getty images

И за двата случая беше съобщено миналата година покрай Световното първенство, макар че не бяха широко разпространени в Европа и САЩ, предвид бойкота на събитието.

МОК включи подробностите в информационния портал за медиите преди Париж 2024, въпреки че по-късно той беше премахнат.

Предвид засиления контрол около женския спорт и транссексуалните спортисти или хората с ДСД, медиите подхванаха съобщението на МОК, че спортистите, които не са издържали тестовете, е трябвало да се състезават в женската дивизия.

Оттогава насам МОК настоява, че състезателките са "родени и отгледани като жени", но IBA продължава да настоява, че тестовете ѝ показват, че правото им да участват в женския бокс е под въпрос.

Какво следва?

В понеделник IBA ще проведе пресконференция, на която може да се появят допълнителни подробности за тестовете от Световното първенство през 2023 г.

Хелиф и Лин трябва да изиграят полуфиналните си двубои съответно във вторник и сряда, когато могат да се доближат на една среща от потенциален златен медал.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 53
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

53 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 16 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Полша обяви бедствено положение

Полша обяви бедствено положение

Свят Преди 50 минути

Кабинетът проведе извънредно заседание в тази сутрин

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 3 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 5 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 6 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 7 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"