М оже би средиземноморската диета е най-известната в света.
Но тя може би е и най-неразбраната, мисля си, докато хапвам черни като мастило спагети al nero di seppia, (италианско ястие, което съдържа, крехки пресни калмари, които се готвят в сос, съдържащ собственото им мастило. Това придава на соса както пикантен морски вкус, така и наситено черен блясък - бел.ред.) отпивам от червено вино от Ламеция и поръсвам зехтин върху калабрийските кюфтета ’nduja. Пред мен се разстила лазурносиньо море, прорязано от зеленикавите очертания на близките Сицилия и Еолийски острови. Дъвча бързо, за да може моят спътник на масата да ми разкаже още малко история. Това пише Алесандро Форд за Politico.
„Тази кухня има хилядолетна история“, заявява с гордост Антонио Монтуоро, президент на Международната академия на Средиземноморската диета. Но храната е само част от нея. „Другите елементи са пейзажът, красотата на природата, нашите исторически центрове, нашето наследство“, възкликва той, докато вади вилицата си от картофена пепероната, за да посочи към гледката около нас, разказва Форд.
„Всичко това е част от начина на живот, наречен Средиземноморска диета“, обяснява спокойно 72-годишният мъж, докато попива доматения сос в чинията си с дебело парче занаятчийски хляб.
Звучи като красива история и е чудесна подправка към вечерята ни. Единственият проблем е, че не е вярна, казва Алесандро Форд.
Вегетарианците са по-защитени от рак и сърдечни болести
Политика, митове и търговски интереси
Петдесет години след като американският физиолог Ансел Кийс въвежда термина „средиземноморска диета“ – и петнадесет години след като ЮНЕСКО я признава за нематериално културно наследство на човечеството – тази диета се е превърнала в сбор от преувеличения, полуистини и фалшификации, използвани за политически и търговски цели, посочва авторът на Politico.
На фона на засилващата се съпротива срещу Зелената сделка и защитата на селското стопанство в Европа, южноевропейски политици и лобисти използват рецепти и съставки като оръжие срещу климатичните и търговски политики на Европейския съюз, като в същото време насърчават износа на доходоносни – и често нездравословни – продукти към Америка и Азия, пише още той.
Италианските политици винаги са били чувствителни, когато става дума за храна, но премиерът Джорджа Мелони издига това на ново равнище. Тя води кръстоносен поход в Брюксел срещу опитите за ограничаване на консумацията на месо, въвеждането на предупредителни етикети за алкохола и създаването на общоевропейска система за хранително етикетиране, коментира Форд.
Според нея тези мерки са атака срещу италианските кулинарни традиции. В резултат на това здравето на италианците страда. Италия има един от най-високите проценти на детско затлъстяване в ЕС. Един от всеки десет граждани пие алкохол ежедневно, а прекомерната консумация на сол ѝ коства повече, отколкото на Франция, Испания и Гърция, взети заедно, според последен доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН, смята Алесандро Форд.
- Ако сравним съвременния италиански начин на хранене с първоначалната идея на Средиземноморската диета, няма как да не стигнем до едно заключение: Средиземноморската диета е мъртва.
Действителната история на диетата
Има две теории за възникването на Средиземноморската диета. И двете започват с Ансел Кийс – американски учен с докторски степени по биология и физиология.
През 1951 г. той и съпругата му Маргарет заминават за Южна Италия, за да изследват защо бедните неаполитанци страдат по-рядко от инфаркти и живеят по-дълго от американските бизнесмени. Изследванията им в малкото градче Никотера разкриват, че местните хора имат по-ниски нива на холестерол и редки случаи на сърдечни заболявания.
Менюто на тези италианци е било просто – местни и органични продукти, малко месо, много зърнени храни, плодове, зеленчуци и зехтин.
Но някои учени днес твърдят, че Кийс не е описвал реалната диета, а е създал идеализиран модел. Според професора от Университета в Парма Алберто Гранди, италианците никога не са се хранили по този начин.
„Кийс посещавал домовете на хората, а те се срамували. Казвали му: “Елате утре, защото днес няма да ядем нищо.” Или са имали само полента или брашно от кестени“, разказва Гранди.
Накратко, бедността е държала италианците слаби, а не някаква древна, балансирана диета.
Средиземноморската диета с ядки и зехтин е полезна за мозъка
Средиземноморската диета като маркетингов продукт
През 90-те години Световната здравна организация признава Средиземноморската диета за една от най-здравословните, но същевременно тя започва да се променя.
Хранително-вкусовата индустрия вижда огромна възможност. Традиционната, бедна на месо и млечни продукти диета започва да включва все повече сирена, колбаси, тестени изделия и вино – продуктите, които носят най-големи печалби.
Когато ЮНЕСКО признава Средиземноморската диета за културно наследство през 2010 г., това само ускорява комерсиализацията ѝ. Износът на италиански храни скача от 27 милиарда евро на 70 милиарда за десетилетие. Но вместо пресни плодове и зеленчуци, лидерите са пастата, сирената, виното и преработените меса.
Днес италианските деца ядат повече сладкиши и по-малко домати, отколкото техните баби и дядовци.
The Mediterranean diet is a lie.https://t.co/bJPN7vcWnG
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) February 3, 2025
Политика и гастронационализъм
Джорджа Мелони умело използва храната като политическо оръжие. Тя се противопоставя на европейските политики за устойчиво земеделие, критикува етикетите, предупреждаващи за вредите от алкохола, и защитава италианските сирена и колбаси от „дискриминация“.
Италианските земеделски лобита подкрепят Мелони. Те твърдят, че предложеният от ЕС етикет Nutri-Score несправедливо “наказва” италианските храни.
Същият подход беше приложен и към алкохола. Въпреки че науката доказва вредите от виното, италианското правителство успя да блокира плановете на ЕС за поставяне на предупредителни етикети.
Средиземноморска диета: Билет за дълголетие
Резултатът?
Италианците продължават да вярват, че ядат по-здравословно от останалия свят. Но реалността е, че съвременната им диета е далеч от тази, която ги направи известни със здравословния си начин на живот, посочва Алесандро Форд.
Средиземноморската диета е мъртва. Някой трябва да каже това на италианците, категоричен е Форд.
* Във видеото: Нефролог: Средиземноморската диета е подходяща за бъбречно - каменна болест
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!