К рай, ваканцията свърши и вече никой няма време за излежаване в леглото и глезотии за закуска като пържени филийки и палачинки. Време е за ранно ставане и бързане за училище. В помощ на работещите родители и учениците, които обичат да си поспиват до последния момент, ви предлагаме 3 лесни и полезни закуски.
Бързи мини палачинки
- 3 яйца
- 0.5 ч.ч. прясно мляко
- 1 с.л. захар
- 0.5 ч.ч. брашно
- 1 шушулка ванилия
- 1 с.л. масло
- 1 ч.ч. сладко от ягоди
- 0.5 ч.ч. пресни или замразени червени плодове
- 0.5 лимон, сок
- 1 парче лимонова кора
- пудра захар за поръсване
Разпределете маслото в гнездата на форма за мъфини. Поставете формата в загрята фурна, за да се разтопи.
В купа разбийте яйцата с прясното мляко, захарта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Накрая добавете брашното и разбъркайте до хомогенност.
Разпределете сместа в гнездата, като пълните 2/3 от тях. Поставете в загрятата на 200 градуса фурна за 10 -15 минути.
В тенджерка сипете сладкото от ягоди, замразените плодове, парче лимонова кора, пръчка канела и лимонов сок. Разбъркайте и оставете сместа да заври.
Напълнете палачинките с прясно приготвеното сладко (или използвайте готово сладко). Украсете с пресни плодове.
Смути с ягоди и чиа
- 400 г ягоди
- 200 мл кокосово мляко
- 200 мл кокосова вода
- 60 мл кленов сироп
- 10 г бурбонска ванилова захар
- 1 банан
- 1 стрък мента
- 2 с. л. семена чиа
В шейкър-кана се смилат обеленият банан, ягодите, кленовият сироп, кокосовото мляко, кокосовата вода, ваниловата захар, семената чиа и листенцата от мента.
Смутито се поднася веднага.
Закуска с гранола
- 250 г овесени ядки
- 90 г орехи
- 1 белтък
- 3 с. л. кафява захар „Мусковадо“
- 1 ванилия
- 2 с. л. олио
- 80 г тъмни стафиди
- 50 г кокосови стърготини за гарниране:
- 250 г дребни боровинки
- 2 банана
- 600 г кисело мляко
- 4 с. л. мед
Накълцаните орехи, овесените ядки и кокосовите стърготини се смесват в купа. Белтъкът се разбива на пяна, смесва се с кафявата захар и олиото, и отново се разбива.
Белтъчната смес се сипва към сухите съставки. Ароматизира се с ванилията и се разбърква добре. Сместа се разстила в голяма плитка тава и се пече около 20 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, като периодично се разбърква.
След това се охлажда и се прибавят стафидите. Бананите се намачкват с вилица и се смесват с киселото мляко и меда. В стъклени чаши на пластове се редят гранола, бананово-млечен крем и боровинки. Завършва се с крем и боровинки. Поднася се веднага.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!