Н астоящите изследвания показват, че използването на колаген може да доведе до намаляване на бръчките, подмладяване на кожата и може да подобри хидратацията и еластичността.
Дали наистина е така, обясни в ексклузивен коментар дерматологът Олга Търнавска.
Как действа колагенът?
Според експерта нито оралният колаген, нито колагенът в крем или инжекции се превъзхождат, и двата вида забавят стареенето на кожата.
„Колагеновите пептидни продукти могат да се разглеждат от дерматолозите като агенти против стареене, особено в козметиката“, каза тя.
Колагенът е градивен протеин. Неговата роля във функционирането на органите и тъканите на тялото. Помага на ставите да са подвижни и да не „хрускат“, придава еластичност на кожата, прави костите здрави, а колагенът е отговорен за бързото заздравяване на раните. за нормален метаболизъм, оказва активна подкрепа на сърдечно-съдовата система (защото повишава еластичността на кръвоносните съдове) и допринася за нормализирането на съня.
Какви са видовете колаген?
- І вид - 75% от общия колаген в тялото. Съдържа се в кожата, сухожилията, ставните връзки, мускулите, костите, зъбите и съединителната тъкан.
- II тип – близо 10% от общия колаген в организма. Съдържа се в хрущялите и очите.
- III тип - 15% от общия колаген в тялото. Съдържа се в мускулите, кръвоносните съдове и кожата.
Олга каза, че животинският колаген се получава чрез обработка на горния слой на кожата, както и на ставите и хрущялите на говедата.
Плюсът на такава добавка е относително ниската цена, минусът - може да предизвика алергични реакции и се усвоява по-зле от рибения колаген, отбелязва специалистът.
Рибният колаген е алтернатива на животинския колаген. Извлича се от люспите и кожата на морски и сладководни риби. Той струва повече, но е много по-малко вероятно да причини алергии, по-добре се абсорбира и прониква по-дълбоко в клетките на тялото.
Кои продукти съдържат колаген?
- Морски дарове, особено миди, като скариди.
- Всички видове риби - морски и речни, варени, печени, пържени, леко осолени.
- Цитрус, зелени ябълки, киви, нар.
- Сини плодове - касис, боровинка, боровинка, орлови нокти, цариградско грозде, къпина
- Салати, листни зеленчуци, зеле.
- Костен бульон от пилешки или кравешки кости и хрущяли. черен дроб.
- Нахут, елда, киноа, семена, ядки.
Фактори, които убиват колагена, в допълнение към необратимите свойства на времето, а именно:
Заседнал начин на живот
Движете се всеки ден. Още по-добре, добавете 30 минути упражнения с умерена интензивност.
Слънце
Ултравиолетовите лъчи разрушават колагеновите влакна. Използвайте слънцезащитни продукти.
Сладко
В тялото на любителите на сладкото се стартира процесът на гликиране - "захарообразуване" на колагеновите влакна. Те буквално се слепват с глюкоза, деформират се и поради това кожата изглежда вяла и отпусната.
Пушенето
Прах, таблетки или течност - кое е по-добре да приемате колаген?
"Всъщност най-важното е да прочетете инструкциите за употреба, които всички производители прилагат към продуктите си. Тогава със сигурност няма да сбъркате. Колагенът под формата на пептиди например може да се пие по всяко време на деня. и да не се обвързва с храната, а хидролизираният колаген е по-добре да се използва на гладно, преди хранене“, съветва Търнавска.
Течният колаген и колагенът под формата на прах се усвояват по-добре, защото проникват по-бързо и равномерно в кръвта.
Кой трябва да приема колаген с повишено внимание?
- уверете се, че не сте алергични към рибни или животински протеини.
- колаген не може да се дава на деца, те имат колагенов синтез и всичко е наред заради възрастта.
- бременни и кърмещи жени трябва да се консултират с лекар.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!