О бичаме италианска и френска кухня, а едва ли някой би отказал патица по пекински и все пак, нашенските ястия си остават любими. Днес ви припомняме няколко любими рецепти, които сме свикнали да хапваме при баба.
И понеже при баба винаги има и супа, във видеото вижте как да приготвите лучена супа.
Яхния с пилешко месо
- 1 пиле (около 1,6 кг)
- 400 г пащърнак
- 200 г глава целина
- 1 скилидка чесън
- 1 картоф
- 200 мл животинска сметана
- 2 глави лук
- 1 дафинов лист
- 1 морков
- 3 с. л. зехтин
- 1 стрък праз (бялата част)
- 1/2 ч. л. индийско орехче
- сол и черен пипер на вкус
Пилето се сварява в голямо количество вода, заедно с дафиновия лист, едната глава лук и моркова, нарязани наедро, като от време на време се отпенва.
Когато е готово, се изважда от бульона, охлажда се леко, кожата и костите се отстраняват, а месото се нарязва на големи парчета. Пащърнакът, целината и картофът се обелват и се нарязват на малки кубчета. Чесънът, останалият лук и празът се наситняват.
Зеленчуците, с изключение на картофа, се запържват в зехтина на умерен огън, докато леко омекнат, без да се карамелизират.
Добавя се картофът, налива се пилешкият бульон и се подправя със сол и черен пипер. Оставя се да къкри на умерен огън, докато зеленчуците омекнат. След това се пасира и се налива сметаната.
Поръсва се с индийското орехче и се слага месото от пилето. Яхнията се готви още 5 минути на слаб огън и е готова. Може да се поднесе както топла, така и студена.
Пълнени чушки с кайма и ориз
- 4 червени чушки
- 100 г бисерен ориз
- 200 г кайма
- 1 морков
- 1 малка глава лук
- 1/4 връзка копър
- 1/4 връзка магданоз
- 1 щипка кимион
- 2 скилидки чесън
- 2 с. л. олио
- зехтин за поливане
- сол и черен пипер на вкусза соса:
- 1 лимон
- 1 с. л. брашно
- 1 с. л. олио
- 1/4 ч. л. пушен червен пипер
- 200 мл зеленчуков бульон
- сол и черен пипер на вкус
Лукът и чесънът се наситняват, а морковът се настъргва. Зеленчуците се запържват в олиото, добавя се каймата и се бърка, докато се получат трохи.
Сипва се измитият ориз и се готви, докато оризът стане стъклен. Налива се малко вода и щом се абсорбира, се дърпа от котлона. Прибавят се наситнените магданоз и копър, овкусява се със сол, черен пипер и кимион и се разбърква.
Чушките се пълнят със сместа. Подреждат се в тава и се налива около 1 пръст вода. Покриват се с капак или алуминиево фолио и се пекат 40 минути на 180 градуса, а след това се допичат без фолио за още 20 минути.
Сосът се приготвя като брашното се запържва в олиото. Налива се бульонът. Добавят се сокът от лимона. Слага се пушеният пипер и се овкусява със сол и черен пипер. Чушките се сервират със соса.
Яйца по панагюрски
- 12 яйца
- 800 г кисело мляко
- 2 скилидки чесън
- 200 г сирене
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
- пера див лук и магданоз за украса
Киселото мляко се смесва с накълцания чесън и натрошеното сирене в купа.
Яйцата се забулват във вряща подсолена вода и се поставят внимателно върху сирено-млечната смес.
Червеният пипер се запържва в зехтина за 2–3 минути и веднага се изсипва върху яйцата.
Ястието се овкусява със сол и пипер и преди сервиране може да се украси с пера див лук или стръкчета магданоз.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!