Т емпературите спадат, почивните дни започват по-късно отколкото през лятото и е съвсем естествен да мислим повече върху това с какво да изненадаме семейството.
Италианците го умеят най-добре и днешното ни предложение е рецепта за един пухкав и уникално вкусен оризов кекс, който Лука Чиано ни представя в канала на 24kitchen във Vbox7.
Нека да видим какво ни е необходимо, за да приготвим тази оризова феерия:
Необходими продукти:
- 200 г ориз арборио
- 150 г фина захар
- 50 г мека кафява захар
- 4 яйца
- 100 г бланширани бадеми (леко запечени)
- 40 г бадемово брашно
- 1 литър прясно мляко
- 1 лимон, настъргана кора
- 1 шушулка ванилия
- 1 ч.л. канела
- 20 г масло
- 20 г галета
- щипка сол
- пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Сипете ориза и прясното мляко в тенджера. Настържете фино лимоновата кора и добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Пуснете и самата шушулка. След като сместа заври, варете 15 минути на слаб огън, при почти непрекъснато разбъркване. Оризът ще се развари, но е важно да не стане лепкав. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади.
2. В голяма купа разбийте яйцата със захарта докато сместа стане бледа на цвят. Добавете сварения в мляко ориз на няколко порции, като разбърквате с помощта на шпатула. Добавете канелата, кафявата захар, бадемовото брашно, нарязаните бадеми и щипка сол. Разбъркайте до хомогенност.
3. Намажете с масло дъното и стените на кръгла форма с дупка по средата и вълнообразни стени. Поръсете галетата на дъното и разнесете внимателно и по стените. Изтръскайте излишната галета. Изсипете във формата сместа с ориза и печете в предварително загрята фурна на 170-180 градуса 45-50 минути. Проверете готовността на кекса като прободете с клечка, тя трябва да излезе чиста.
4. След като кексът изстине малко, го обърнете внимателно в голяма чиния. Поръсете с пудра захар и оставете да изстине напълно за няколко часа. Сервирайте всяко парче кекс, поръсен с пудра захар.
24KitchenBulgaria – ежедневно кулинарно вдъхновение за всеки вкус. Открий най-добрите рецепти, най-талантливите готвачи и разнообразни вкусове.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!