6

П лов - смес от ориз, зеленчуци, месо и подправки - е популярен във всички страни по Пътя на коприната, но най-тясно е свързан с Узбекистан. Ястието се приготвя поне веднъж седмично, то е националното ястие на страната и се смята за неизменна част от семейните празници, поднася се при раждане, сватба и погребение, както и в чест на мюсюлманите, завръщащи се от хадж.

Според легендата плов е измислен за Александър Велики, който поръчал да се създаде засищащо ястие, за да поддържа армията си по време на походите ѝ в Централна Азия.

"Не разполагаме с исторически документи, които да доказват това, но това, което знаем, е, че през 9-и и 10-и век пловът е станал много популярен тук. Оризът е основна култура в този регион от повече от 1000 години. Отглеждането му изисква тежък физически труд, както и прибирането на реколтата и отглеждането на добитък. Така че плов би бил идеалното висококалорично и богато на хранителни вещества ястие за предимно земеделското общество", казва Нилуфар Нуриддинова, узбекски екскурзовод, който е запален по историята на храната.

Понастоящем пловът се счита за толкова важна част от кулинарните традиции на страната, че наскоро беше включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

"Това е нещо повече от храна. То създава социални връзки и насърчава приятелството; то обединява нашата нация", посочва Нуриддинова.

Дори думата е важна част от узбекския език.

"Тя се появява в много изрази от ежедневието, като например: "Ако знаеш, че ти остава само един ден на Земята, прекарай го в ядене на плов. Това означава, че след това можеш да умреш щастлив. В Узбекистан животът без плов е немислим", обяснява тя.

В Узбекистан има повече от 100 вида плов. Рецептите се различават в зависимост от региона и сезона, но всяка разновидност съдържа ключови съставки, чиито инициали дават пълното име на ястието - osh palov: "о" за ob (вода на персийски), "ш" за sholi (ориз), "п" за piyoz (лук), "а" за ayoz (морков), "л" за lamh (месо), "о" за olio (мазнина или олио) и "v" за vet (сол).

Най-известният пловски ресторант в страната е Besh Qozon (известен също като Централноазиатски пловски център), който се намира в квартал "Юнусабад" в столицата Ташкент. Смятан за един от най-големите ресторанти за плов в Централна Азия, Besh Qozon обслужва между 5000 и 8000 клиенти дневно, като пловът се приготвя в девет огромни котела на дърва, известни като kazan.

Според узбекската традиция всяка чиния с плов трябва да бъде придружена от non (хляб). Постоянният nonvoy (хлебар) на Besh Qozon е Шокирджон Нурматов. Подобно на целия кухненски персонал, преди да започне работа, той изпълнява специален ритуал: пречиства се, съединява ръцете си във формата на купа и иска dua (благословия от Аллах), за да върши успешно работата си. Едва след това може да започне да произвежда ежедневната си партида от повече от 3000 хляба.

В семейния дом плов традиционно се приготвя от жени; в ресторантите (и при специални случаи) той е запазена марка на мъж готвач, известен като oshpaz.

"Това е така, защото производството на огромни количества е тежка физическа работа", казва Файзула Сагдиев, ошпаз в Besh Qozon.

"Най-големият ми казан може да побере до три тона храна. Ако някой гост не довърши плов, защото не му харесва вкусът, това се смята за толкова срамно, че ошпазът може да помисли да отнеме живота си. За щастие, това никога не ми се е случвало", казва Сагдиев.

Процесът на готвене на плов следва строг ред: започва се с изпичане на месото (смес от овнешко и говеждо), след което се добавят бели и жълти моркови, лук, ориз, вода и подправки. Сагдиев използва смес от сол, черен пипер, куркума и най-вече кимион, който за първи път пристига в Узбекистан от Индия по Пътя на коприната. Местна добавка към чайхана плов на Besh Qozon е добавянето на нахут и kishmish (кисела стафида) преди бавното готвене в продължение на четири часа.

Четвъртък и неделя се смятат за най-популярните дни за приготвяне и ядене на плов в Узбекистан.

"Вероятно това е така, защото в древността хората от селата са можели да пътуват до градските базари, за да продават стоките си, само два пъти седмично. Така че в четвъртък и неделя те са разполагали с повече пари, за да могат да си позволят да купят всички необходими съставки", обяснява Нуриддинова.

Сагдиев уточнява, че яденето на плов в четвъртък е и защото се смята, че има силни качества като афродизиак и затова е идеален за ядене в деня, който е популярен за зачеване на деца. Той разказва още, че някои мъже се шегуват, че думата "плов" всъщност означава "прелюдия", че маслото от дъното на казана понякога се пие като вид естествена виагра и че много ошпази запазват най-доброто месо за четвъртък, за да дадат на клиентите мъже допълнителна сексуална сила.

Традицията да се зачева в четвъртък е свързана със силните ислямски вярвания в страната.

"Смята се, че пророкът Мохамед е заченат в четвъртък. Така че, ако искате бебето ви да бъде интелигентно, добре възпитано, да бъде благословено от ангелите и да има сърце, отворено за приемане на Бога, това е добър ден за това. Но само след като сте изяли чиния с плов", казва Сагдиев.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
- Докторе, искам да отслабна. Кажете какво да правя. - Яжте всеки ден по една филия хляб, една ябълка и чай без захар. - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Парламентът решава как да бъдат компенсирани потребители, останали без ток дълго време

Парламентът решава как да бъдат компенсирани потребители, останали без ток дълго време

България Преди 8 минути

Темата стана актуална, след като около Коледа стотици домакинства бяха на тъмно и студено

булка

Защо булките бягат от сватби

Любопитно Преди 17 минути

Не всеки успява да се справи с безпокойството по време на предсватбената суматоха

Сергей Лавров сравни Тръмп с Хитлер

Сергей Лавров сравни Тръмп с Хитлер

Свят Преди 7 часа

Лавров: Налагането на „мир чрез сила“ може окончателно да погребе дипломацията

<p>Тръмп извади САЩ от Съвета на ООН по правата на човека</p>

Тръмп нареди САЩ да излязат от Съвета на ООН по правата на човека

Свят Преди 8 часа

Днес президентът на САЩ подписа изпълнителна заповед

Пратеникът на Тръмп за Газа: Това е просто абсурдно

Пратеникът на Тръмп за Газа: Това е просто абсурдно

Свят Преди 8 часа

Уиткоф: Несправедливо е да се обяснява на палестинците, че те могат да се върнат след пет години

Ново развитие за азербайджанския самолет

Ново развитие за азербайджанския самолет

Свят Преди 9 часа

Самолетът е бил повреден от външни обекти

Мицкоски обвини България

Мицкоски обвини България

Свят Преди 9 часа

Днес политиците в Северна Македония поставиха венци и цветя пред саркофага на Гоце Делчев

Земетресение удари и в Румъния

Земетресение удари и в Румъния

България Преди 10 часа

Трусът е станал в 18:06 часа българско време е с епицентър на 200 км от град Русе

МВнР с призив към българите в Санторини

МВнР с призив към българите в Санторини

България Преди 10 часа

Оттам съветват сънародниците ни да следят информацията за сеизмичната активност

„Пирогов“ получи лекарството за ботулизъм

„Пирогов“ получи лекарството за ботулизъм

България Преди 11 часа

Екип постави първата доза на най-тежко пострадалата жена

Министър Станков и посланикът на САЩ обсъдиха ядрената енергетика

Министър Станков и посланикът на САЩ обсъдиха ядрената енергетика

България Преди 11 часа

По време на срещата бе обсъдено и активното сътрудничество на България и САЩ

Станков: Санкциите за ЕРП-тата скачат петкратно

Станков: Санкциите за ЕРП-тата скачат петкратно

България Преди 11 часа

В процес на обсъждане е специален законопроект

Затвориха пътя Банско – Гоце Делчев

Затвориха пътя Банско – Гоце Делчев

България Преди 12 часа

Обходният маршрут е през път III-198

Алибегов: ДДС ще стане 9% за ресторантите между първо и второ четене

Алибегов: ДДС ще стане 9% за ресторантите между първо и второ четене

България Преди 12 часа

По думите му 95% от бранша е семеен бизнес

Обвинената за убийството на децата си поиска справедливост

Обвинената за убийството на децата си поиска справедливост

България Преди 12 часа

Съдът остави в ареста обвиняемата, която е направила самопризнания

Европрокурор: Уволнени са държавни служители, свидетелствали по разследвания

Европрокурор: Уволнени са държавни служители, свидетелствали по разследвания

България Преди 12 часа

Тя допълни, че органите на МВР са отказали да изпълнят съдебно разпореждане