А ко трябва да включим зима и плодове в едно изречение, то най-вероятно всички ще се сетим за уханието на мандарините по Коледа. Истината обаче е, че вариантите не спират дотук.
Съществуват още редица вкусни плодове, на които можем да се насладим през студените месеци и сега ще ви кажем кои са те, както и какви ползи могат да имат те за тялото ни.
Ето кои са те:
- Райска ябълка
В сравнение с ябълката или портокала, райската ябълка е по-малко популярен плод, но за сметка на това със значително съдържание на витамин А. Един плод осигурява приблизително 6 грама фибри. Съдържанието на каротеноиди и полифеноли може да допринесе за забавянето на преждевременното стареене на клетките, както и да се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система. Освен това в райската ябълка има витамини от група В, желязо, калций, йод и много други полезни вещества. Тя помага в борбата със зимната умора, стимулира обновяването на клетките, нормализира кръвното налягане и подобрява зрението.
- Нар
Нарът може да се консумира както в салати, така и в десерти и сокове. Осигурява витамини B2, B9 и C, както и минерали като желязо, мед и цинк. Неговият антиоксидантен потенциал насърчава здравето на косата и кожата. Съдържа елагова киселина - съединение с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Особено полезно е да ядете нар със семената му, само трябва да ги дъвчете добре, в противен случай няма да се усвоят.
- Лимон
Лимонът е цитрусов плод от студения сезон, който осигурява витамин С, както и флавоноиди, които помагат за засилване на имунната система. Освен това лимонът има антиоксидантни свойства. Това означава, че блокира свободните радикали в тялото и забавя процеса на стареене на клетките. Този плод може да стимулира производството на слюнка и стомашен сок в храносмилателната система, улеснявайки храносмилането.
- Банани
Бананите отдавна не са екзотика в нашите магазини. Този плод съдържа хормона на щастието - серотонин. В резултат на приема му по-лесно ще се справите със зимната депресия и раздразнителността. Бананът също така ще ви помогне да се съсредоточите върху важни задачи и ще увеличи вашата продуктивност. Калият в плода ще укрепи сърцето и кръвоносните ви съдове, а витамин Е ще ви предпази от преждевременно стареене.
- Ябълка
Този антиоксидантен плод е богат на калий, фосфор, калций и витамини от група В. Ябълките са богати на разтворими фибри, наречени пектин. Те са от ключово значение за здравето на храносмилането и могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар. Ябълката може да се консумира по много начини. Както в сокове и смутита, така и в рецепти за пудинги и сладкиши.
- Киви
Възможно е да го включите в плодови салати, смутита и напитки, както и да го хапвате директно. Има диуретични свойства, витамин С и минерали като калций и калий. Освен това може да има благоприятен ефект върху здравето на кожата. Ензимът актинидин, присъстващ в кивито, допринася за смилането на протеините в храносмилателната система. Той перфектно укрепва имунната система и насърчава цялостното здраве. Плодът съдържа също така витамини А, В, Е, В9 ( фолиева киселина), желязо, магнезий, йод и др.
Още от автора:
Секс етикет: Как трябва да се държим в леглото
Сънували ли сте бебе? Ето какво означава
Хор, Анубис, Ра: Ето кои египетски богове трябва да знаем
Шест причини да не можете да се съсредоточите при четене
Успешна и независима жена: Навиците, които ни правят такива
Кой е Анаксагор и какви са неговите теории?
Четири техники за справяне с главоболието (без лекарства)
Как да водим минималистичен начин на живот: 7 полезни съвета
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!