Х ората, които консумират повече дребни безкостилкови плодове, имат по-ниско кръвно налягане, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британско проучване.
Боровинките и ягодите съдържат изобилие от растителни съединения, наречени антоцианини.
Те придават на плодовете ярките им цветове и според експертите са полезни за здравето и в частност за сърцето на човека.
Авторите на настоящото проучване от Кралския университет в Белфаст са установили, че за жените, които хапват повече от три порции боровинки или ягоди седмично, рискът от инфаркт е с 34 процента по-нисък, отколкото за тези, консумиращи по-малко плодове.
Най-полезните храни за сърцето
Учените също така смятат, че антоцианините правят кръвоносните съдове по-еластични и помагат за нормализиране на кръвното налягане.
Експертите допускат, че червата са частично отговорни за благоприятното въздействие на флавоноидите върху кръвното налягане.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!