Х апва ви се сиропиран десерт, но искате да опитате нещо по-различно от баклава? Тогава не трябва да пропускате да си приготвите кюнефе.
Интересното при него е, че освен кадаиф, се използва и млечен продукт.
Ето как да си го приготвите:
Необходими продукти
- 250 г гхи
- 375 г фин суров кадаиф
- 500 г твърда рикота
- 300 г моцарела
- 300 г печени ядки шамфъстък
За сиропа:
- 2 ч.ч. захар
- 2 ч.ч. вода
- 1/2 лимон, сок
- 1 ч.л. розова вода
Начин на приготвяне:
1. Разделете кадаифа на снопове и го поставете в купа. Разтопете маслото и залейте с него кадаифа. Разбъркайте добре.
2. Намажете кръгла, плитка тава с масло и на дъното постелете едни слой кадаиф, не много плътен и дебел. Върху кадаифа подредете един слой начупена рикота, а върху нея - слой настъргана моцарела. Покрийте с втори слой кадаиф. Печете кюнефето в предварително загрята фурна на 160 градуса 40 минути. Може да направите кюнефето в няколко малки тавички, като индивидуални порции.
3. За сиропа сипете водата и захарта в тенджерка (може да промените съотношението вода захар на 2:1) и оставете да заври. Варете сиропа 5 минути и дръпнете от огъня. Добавете лимоновия сок и розовата вода. Оставете сиропа да изстине.
4. Обърнете кюнефето в чиния. Полейте със захарния сироп и поръсете с нарязани ядки шамфъстък.
За още интересни идеи за готвене - разгледайте канала на 24 Kitchen във Vbox7.
Джон Бон Джоуви готви за бедни в своята „Кухня за душата“
Тропезиен - любимият десет на Бриджит Бардо
Как да приготвите това неустоимо "Червено кадифе"
Как да приготвите неустоими шоколадови трюфели
Сладко изкушение: Торта Дакоаз с горски плодове
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!