М аслини, кашкава и, разбира се, въображение и всяка рецепта за пица може да се превърне в тематична. Дори и да сте най-върлият враг на чуждите празници, може да се възползвате от идеите и да нахраните злоядите деца с лекота. Допълнителен бонус е, че така децата ще изядат по-малко за бонбони.
Пица с карамелизиран лук
- 600 г тесто за пица (вижте как да го приготвите във видеото)
- 1 кг лук
- 150 г синьо сирене
- 100 г сирене гауда (или кашкавал)
- 40 г масло
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. балсамова редукция
- 1 с. л. сол
- 3 клонки прясна мащерка
Нарежете лука. В сгорещен тиган разтопете масло и смесете със зехтин.
Добавете лука, сол, мащерка и балсамова редукция.
Гответе на бавен огън около час и разбърквайте периодично.
Разстелете тестото върху тава за печене.
Поръсете с лука, сиренето и кашкавала. След 10-12 минути на 250 градуса пицата е готова. Да ви е сладко!
Бърза пица в джобен размер
- За тестото:
- 175 гр. брашно
- 1 ч. л. суха мая
- 1 с. л. зехтин
- 125 мл. вода
- сол
- За плънката:
- 2 с. л. зехтин
- 100 гр. доматено пюре или сос
- 150 гр. шунка
- 100 гр. кашкавал
- чубрица, черен пипер или босилек
В купа изсипваме брашното, маята, солта и зехтина. Разбъркваме, добавяйки водата. Покриваме тестото и го оставяме да стаса.
След 30 минути разточваме на максимално правоъгълна форма и нарязваме на лентички.
Намазвате всяка лентичка с доматен сос, поръсвате с подправките, слагате от шунката, кашкавала и завивате на руло.
Слагаме във форми за мъфини и печем на 200 градуса до готовност.
Пица с пилешко
- 600 г тесто за пица + хранителна боя или мастило от сепия
- 250 г сирене „Моцарела“ за пица
- 200 г пилешко филе
- 50 г сирене „Пармезан“
- 200 мл животинска сметана
- 20 мл зехтин
- 1 глава червен лук
- 1 скилидка чесън
- 2 стръка риган
- сол и черен пипер на вкус
Пилешкото месо се маже със зехтина, овкусява се със сол и черен пипер и се изпича на грил тиган или плоча от двете страни до готовност.
Охлажда се и се нарязва на тънки парчета. Сметаната се загрява, посолява се и се разбърква с настъргания пармезан.
Охлажда се и се овкусява с накълцания риган и стрития на паста чесън. Лукът се реже на тънки шайби, а моцарелата – на парчета.
Фурната се загрява на 250 градуса с вентилатор и в нея се слага камък за пица, за да се сгорещи. Тестото се разделя на четири части, от които се разточват тънки кори.
Намазват се с овкусената сметана, поръсват се с пилешкото, моцарелата и лука. Пекат се около 10 минути, до зачервяване и се поднасят.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!