С якаш есента не е дошла, ако не сме хапнали поне един печен кестен или парче тиква с мед. Затова днес събрахме няколко класически есенни рецепти, които да похапнете с чаша горещ шоколад.
Във видеото вижте как най-лесно да приготвите печени кестени вкъщи.
Сладкиш с круши и канела
500 г круши
210 г краве масло
170 г брашно
2 яйца
160 г захар
1 ч. л. канела
1 пакетче бакпулвер
1 ч. л. ванилов екстракт
80 г печени орехи
100
пудра захар за поръсване
Крушите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на не много тънки филийки. Маслото и захарта се разбиват много добре. Към тях се добавят яйцата и отново се разбива. Сипва се брашното и пак се разбива.
Прибавят се канелата, бакпулверът, ваниловият екстракт и смлените орехи и се разбърква с шпатула.Тавата за печене се намазва добре с мекото масло за основата и в нея се подреждат бисквитите.
Върху тях се разпределят крушите.Отгоре се покрива с тестото.Сладкишът се пече около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Какво да сготвим с тиква тази есен - 5 страхотни идеи
3 рецепти за закуска, идеални и за вечеря
Печена тиква с карамел и ябълки
1 тиква
120 г краве масло
канела на вкус
70 г стафиди
коняк за накисване на стафидите
1 ябълка
100 г кафява захар
Вечерта преди да правите тази рецепта сложете стафидите да се накиснат в коняка. Оставете ги да престоят до сутринта. Тиквата се почиства, нарязва се на парчета, поръсва се с канела и се намазва с 50 г масло.
После се изпича до готовност. Докато тиквата се пече, почистете ябълката и я нарежете на малки кубчета. В касерола сложете останалото масло (70 г) и щом се разтопи, прибавете кафявата захар.
Щом захарта се карамелизира, добавете кубчетата ябълка и разбърквайте сместа, като разклащате касеролата. След това изсипете накиснатите стафиди и коняка в касеролата и фламбирайте сместа. Щом огънят изгасне, изсипете карамелизираната смес върху парчетата тиква.
Сладкиш с дюли
250 г брашно
200 г захар
250 мл прясно мляко
2 яйца
1 с. л. бакпулвер
кората от 1 лимон
1 щипка сол
пудра захар за поръсване
за дюлите:
2 дюли
50 г захар
Дюлите се белят и се режат натънко. Поръсват се със захарта и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Съдът се слага на огъня, щом водата кипне, се готви още около 15 минути – докато плодовете омекнат. Отцеждат се и се оставят да се охладят.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с половината захар, млякото, бакпулвера, брашното, настърганата кора от лимон и солта. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и малко по малко се добавят към сместа с жълтъците. Разбърква се.
Форма за торта с махащо се дъно (с диаметър 26 см) се застила с пергаментова хартия, а стените се намазват с масло. Тестото се сипва в подготвената форма и отгоре се подреждат дюлите.
Сладкишът се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се и се поръсва с пудра захар. Да ви е сладко.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!