П онякога поради нетърпение, небрежност или лош навик, допускате грешки в кухнята, които могат да изложат вас и вашите близки на хранително отравяне. Независимо дали съхранявате храната неподходящо или не я приготвяте правилно, последствията могат да бъдат сериозни.
Различни микроорганизми лесно заразяват определени храни, което води до инфекции, които се проявяват с висока температура, втрисане, диария, мускулни болки, дехидратация и други.
Проблемът е по-често срещан, отколкото си мислите. Изчислено е, че всяка година около 600 милиона души в света се тровят с храна. За да избегнете това, трябва да промените онези действия, които излагат на риск безопасността ви. Ето и кои са те:
1. Не си миете ръцете преди да боравите с храна
Една от основните грешки, допускани в кухнята, която причинява хранително отравяне, е да не измиете ръцете си преди да боравите с храната. Безполезно е други прибори да бъдат чисти, ако микробите са по ръцете ви и се прехвърлят върху храната.
Уверете се, че сте измили добре ръцете си, преди да приготвите каквато и да е рецепта.
2. Миете месото
Има хора, които вярват, че измиването на месото е хигиенна мярка, която елиминира бактериите и замърсяванията от повърхността им. Грешка! Далеч не помага за премахването на микробите, а напротив – превръща се в път за замърсяване на храната.
Микробите могат да отидат в мивката, плотовете и други повърхности. След това при боравене с други храни, като плодове и зеленчуци, се получава замърсяване.
Няма нужда да миете месото. То съдържа известно количество бактерии, които се елиминират с правилно готвене.
3. Не приготвя добре храната
Готвенето до пълна готовност е начинът микробите да се отстранят от храни като месо, риба, морски дарове и яйца. Следователно, когато не са правилно приготвени, рискът от заразяване с инфекции е голям.
Трябва да имате предвид, че бактериите се размножават лесно в храните, когато са при температури между 5 и 65 градуса по Целзий. За да ги унищожите, е необходимо готвене над 65.
4. Размразявате храната на плота
Храни като месо, риба и птици се съхраняват добре във фризера, тъй като ниските температури предотвратяват разпространението на бактерии. Въпреки това, когато те се размразят на плота или в контейнери с вода, рискът става неизбежен.
При стайна температура вредните микроорганизми намират идеални условия за развитие. Това се влошава от водата, която отделят при размразяване.
Има други, по-безопасни методи за размразяване на тези храни - вътре в хладилника или в студена вода.
5. Оставяте храната навън за дълго време
Не забравяйте, че в суров вид месото, рибата и морските дарове изискват замразяване, така че микроорганизмите да не се размножават.
Същото важи и за яйца, сирена и други млечни продукти. Ако ги оставите извън хладилника за два или повече часа, шансовете да страдате от хранително отравяне са високи.
Веднага след като се приберете вкъщи от магазин за хранителни стоки, дайте приоритет на съхранението на нетрайни храни. Избягвайте да ги оставяте на стайна температура за дълго време.
Още от автора:
Как да станете майстори в целувките
Това е много важно при флирт: Как да използваме езика на тялото
Игра за нови двойки: 45 въпроса, които да си зададете един на друг
Три предимства и два недостатъка на случайния секс
Най-често срещаните мъжки грешки в секса
Липсата на секс: Какво се случва с женското тяло
Добър любовник е? Как да разберем още преди да стигнем до спалнята
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!