4

П раисторическа рисунка в Индонезия е датирана отпреди поне 51 200 години, което я прави най-ранния известен пример за "фигуративно" пещерно изкуство в света и може би най-старият известен оцелял пример за сюжетна сцена - предлага екип от изследователи в свое проучване.

Фигуративни произведения на изкуството са тези, които не са абстрактни проекти и ясно изобразяват реални неща, като животни, хора (или части от техните тела) и други предмети.

(Видеото е архивно: Откриха пещерни рисунки на повече от 8000 години в Южна Америка)

Според проучването, публикувано в списание Nature, картината е не само най-ранното документирано фигуративно изкуство, но и вероятно най-старият известен запазен пример за "визуално разказване на истории" - или повествователна сцена - в света.

Новоописаната картина се намира във варовиковата пещера Леанг Карампуанг в района Марос-Пангкеп на индонезийския остров Сулавеси.

Наративното пещерно изкуство "показва, че художникът или художниците предават повече информация за изображенията, отколкото само отделни статични образи - те ни казват как да ги разглеждаме в асоциация", казва  Максим Обер, автор на изследването от университета Грифит в Австралия. "Ние, хората, се определяме като вид, който разказва истории, и това са най-старите доказателства, че го правим."

Но един независим експерт, който не е участвал в изследването - Вил Ройбрукс, професор по палеолитна археология от Лайденския университет в Нидерландия - казва, че макар датировката в изследването да е "солидна", "разказвателното" тълкуване на изкуството подлежи на обсъждане.

Предишни изследвания показват, че на Сулавеси се намират някои от най-старите известни скални рисунки в света. Тази работа се основаваше на техника, известна като датиране по уранова серия (U-серия), която изследователите използваха за анализ на залежи от минерала калцит (форма на калциев карбонат), покриващи изкуството във варовиковите пещери в района на Марос-Пангкеп.

В последното проучване Оберт и колегите му използват ново приложение на този подход, разработено от тях, наречено лазерно-аблационно изобразяване на U-серии (LA-U-серии), за да датират отново някои от най-ранните пещерни творби в района и да определят възрастта на стилистично сходни творби в други обекти в региона.

"По-рано използвахме метода на урановата серия за датиране на много стари скални изкуства в две части на Индонезия - Сулавеси и Борнео, но нашата нова техника LA-U-series е по-точна, като ни позволява да датираме най-ранните калциевокарбонатни слоеве, образувани върху изкуството, и да се доближим до момента на създаване на изкуството. Това ще доведе до революция в датирането на скалното изкуство", казва Оберт в съобщение за пресата.

Обикновено датирането на праисторическото скално изкуство по точен и надежден начин е предизвикателство, но Оберт заяви, че подходът на LA-U сериите е "огромно подобрение" в сравнение с анализа на U-сериите по отношение на точността и ефективността.

"Освен това се изискват много по-малки проби, което значително намалява физическия аспект на вземането на проби от ценно скално изкуство", казва той.

Използвайки новия подход LA-U, изследователите датират рисунката в  Леанг Карампуанг , която изобразява диво прасе и това, което авторите тълкуват като три човекоподобни фигури. Методът дава минимална възраст от преди 51 200 години, като измества предишните дати на рисунките на острова с поне 5700 години.

Предишният най-ранен пример за фигуративно скално изкуство в света е рисунка на прасе на Сулавеси - в местността Леанг Тедонгнге в Марос-Пангкеп - датирана минимум преди около 45 500 години, според Оберт.

В последното проучване авторите анализират и рисунка от обекта Леанг Булу Сипонг 4 в Марос-Пангкеп, която преди това е датирана на най-малко 43 900 години, използвайки подхода на U-серията. Тази картина, която Оберт и колегите му интерпретират като ловна сцена, вече е смятана от изследователите за един от най-старите примери за фигуративно скално изкуство в словото и за една от най-старите сюжетни сцени.

С помощта на новата техника екипът установява, че тази картина е по-стара, отколкото се смяташе досега - вероятно датира отпреди около 48 000 години.

Според авторите на изследването последните открития показват, че фигуралните изображения на антропоморфни фигури и животни имат по-ранен произход в човешката история, отколкото се смяташе досега.

"Най-ранното скално изкуство от Сулавеси не е "просто" - то е доста напреднало и показва умствените способности на хората по онова време", казва Оберт. "Това също така подсказва, че този капацитет трябва да има много по-стар произход, вероятно в Африка, и че по-старите скални изкуства вероятно чакат откриване и датиране."

"Смятаме, че тези рисунки са направени от съвременните хора, но не можем напълно да изключим, че други човешки видове също биха могли да ги направят."

Предишни изследвания на друг екип датират пещерни рисунки в три обекта в Испания на минимална възраст около 64 000 години, което ги прави потенциално най-старите известни примери в света. Те предполагат, че тези творби са създадени от неандерталци - тъй като по това време в региона не е имало съвременни хора - въпреки че трябва да се отбележи, че това изкуство не е фигурално, а се състои само от точки, линии и ръчни шаблони. 

Роубрукс заяви, че последното проучване бележи "важен принос", като данните на екипа показват, че фигуративното пещерно изкуство от Сулавеси датира отпреди поне 51 200 години - по-старо от всяко друго място досега. Но той каза, че заключението на Оберт и колегите му, че рисунките представляват сюжетни сцени, трябва да се разглежда предпазливо.

"Датировката на документа ми изглежда солидна като на археолог", казва той. "Не съм толкова убеден в "повествователната" интерпретация на авторите на тези два панела. Те стигат до заключението, че (по-голямата част от) изкуството е имало за цел да илюстрира някаква история, и следователно косвено приемат, че голяма част от паното е композиция, изпълнена наведнъж, организирана за илюстриране на разказа, а не че фигурите върху паното са резултат от различни независими живописни събития."

Ройбрукс също така заяви, че според него интерпретацията на екипа, че "човекоподобни" фигури присъстват в близост до прасето в силно изветрялото пано в Леанг Карампуанг, "не е непосредствено ясна".

"Това, което е ясно, е, че възхитителната работа на авторите през последното десетилетие значително увеличи познанията ни за плейстоценското изкуство в една част на света, за която досега почти нищо не беше известно в тази област", каза Роубрукс.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Орел нападна малко момиченце в Норвегия

Орел нападна малко момиченце в Норвегия

Свят Преди 7 часа

Ловецът Пер Каре Винтердал, който убил орела, казал пред NRK, че птицата видяла в момиченцето "плячка"

Гърция планира такси за круизните туристи

Гърция планира такси за круизните туристи

Свят Преди 8 часа

Туризмът е основен двигател на гръцката икономика

Русия обяви, че е превзела още едно населено място в Източна Украйна

Русия обяви, че е превзела още едно населено място в Източна Украйна

Свят Преди 10 часа

Руските сили, които контролират около една пета от територията на Украйна

Борел заминава на визита в Близкия изток, няма да посети Израел

Борел заминава на визита в Близкия изток, няма да посети Израел

Свят Преди 10 часа

Той многократно е отправял критики срещу действията на Израел в ивицата Газа

<p>Задържаха пастор, издирван за трафик на деца и жени&nbsp;(СНИМКА)</p>

Задържаха пастор, издирван за трафик на деца и жени

Свят Преди 10 часа

Не е известно дали Съединените щати са поискали екстрадирането на мъжа

<p>Шолц отново призова за мир в Украйна (ВИДЕО)</p>

Германският канцлер Олаф Шолц отново призова за мир в Украйна

Свят Преди 11 часа

"Смятам, че сега е моментът да обсъдим как да постигнем мир в тази война, и то по-бързо", заяви той

<p>Катастрофа в района на &quot;Орлов мост&quot; (СНИМКА)</p>

Катастрофа в района на "Орлов мост"

България Преди 12 часа

При инцидента няма жертви

<p>Крие ли се &quot;Червеният пират&quot;, който заплашваше политици и магистрати (ВИДЕО)</p>

"Червеният пират", който заплашваше политици и магистрати пред NOVA: Не искам да живея в България

България Преди 12 часа

Мъжът беше обвинен, че е автор на заплахите срещу съдия Цариградска и други публични фигури

<p>Кучета под пагон: Дарк и Кира, които се грижеха&nbsp;за сигурността на Олимпиадата (ВИДЕО)</p>

Кучета под пагон: Дарк и Кира, които се грижеха за сигурността на Олимпиадата

България Преди 12 часа

"Тази порода ми е на сърце, обичам да работя с тях", каза Богдан Димитров от ГДБОП

<p>Ще се засилят ли връзките между България и Германия?&nbsp;</p>

България и Германия подписаха декларация за сътрудничество в енергетиката

Свят Преди 13 часа

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката

Какво показва аутопсията на Майк Линч, който загина на суперяхтата в Сицилия

Какво показва аутопсията на Майк Линч, който загина на суперяхтата в Сицилия

Свят Преди 13 часа

Яхтата от висок клас попадна в силна буря край пристанището Портичело

Хората в Исландия мятат бебета пъфини от скалите

Хората в Исландия мятат бебета пъфини от скалите

Любопитно Преди 13 часа

Спасителни екипи и доброволци търсят малките птици вечер

<p>Румъния осъди остро Москва</p>

Руски дрон навлезе във въздушното пространство на Румъния, Букурещ реагира остро

Свят Преди 14 часа

Фрагменти от безпилотни самолети вече са открити в страната членка на НАТО

<p>Интензивен трафик в последния почивен ден, къде има задръствания</p>

Интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция

България Преди 14 часа

Нормален е и трафикът на границата с РСМ

<p>Внимание! Катастрофа затруднява движението на AM &quot;Тракия&quot;&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Внимание, шофьори! Катастрофа затруднява движението на AM "Тракия"

България Преди 14 часа

Близо половин час отнема преминаването през участъка