Н ово проучване установи, че една любима подправка може да се намеси в начина, по който организмът ви обработва лекарствата, отпускани с рецепта, пише New York Post.
Виновникът за това? Канелата.
Изследователи от Университета на Мисисипи са открили, че канеленият алдехид - основното съединение в канелата - може да активира рецептори, които могат да ускорят разграждането на някои лекарства, като потенциално намалят тяхната ефективност.
Въпреки че добавянето на малко канела към сутрешното лате едва ли ще доведе до проблеми, проучването предупреждава, че високите дози могат да представляват риск.
„Опасения за здравето биха могли да възникнат, ако се консумират прекомерни количества добавки без знанието на лекаря, който предписва лекарствата. Прекомерната консумация на хранителни добавки може да доведе до бързо изчистване на предписаното лекарство от организма, а това може да доведе до намаляване на ефективността на лекарството“, казва Шабана Хан, главен учен, участвал в проучването.
Beware this popular spice that could interfere with prescription medications: ‘Can be hazardous’ https://t.co/SqK1NKfjSZ pic.twitter.com/Yg7bwc2DGZ
— New York Post (@nypost) April 27, 2025
Изследователите отбелязват, че маслото от канела, което често се среща в ароматизаторите на храни и тоалетни принадлежности, практически не представлява риск от взаимодействия между билки и лекарства.
Въпреки това кората на канелата - по-специално канелата Cassia, която е по-евтина версия от Южен Китай и съдържа разредител на кръвта, наречен кумарин - може потенциално да предизвика проблеми.
„Истинската канела от Шри Ланка носи по-малък риск поради намаленото съдържание на кумарин. Антикоагулантните свойства на кумарина могат да бъдат опасни за хората, приемащи лекарства за разреждане на кръвта“, казва съавторът на изследването Амар Читибойина, заместник-директор на Националния център за изследване на природните продукти.
Смляната канела в местния супермаркет обикновено се произвежда от кората на канела Cassia.
Канелата отдавна се слави с потенциалните си ползи за здравето, включително регулиране на кръвната захар и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за предпазване от диабет.
Новото изследване обаче подчертава значението на умереността и консултацията с лекар, преди да добавите високи дози канела към хранителния си режим.
„Хората, които страдат от хронични заболявания - като хипертония, диабет, рак, артрит, астма, затлъстяване, ХИВ, СПИН или депресия - трябва да бъдат предпазливи при употребата на канела или други добавки“, казва Хан.
„Най-добрият ни съвет е да се консултирате с медицинско лице, преди да използвате каквито и да било добавки заедно с предписаното лекарство. По дефиниция добавките не са предназначени за лечение, излекуване или смекчаване на каквото и да е заболяване“, добавя още Хан.
Както винаги, най-добре е да подправяте нещата с повишено внимание.