О бичате ли палачинки? Или няма защо изобщо да ви питаме. Те са най-обичаната закуска за малки и големи. Освен това са идеални както за предястие, така и за основно ястие.
Предлагаме ви следващия път обаче да разнообразите традиционните палачинки като си приготвите палачинково руло с ягоди и маскарпоне.
Ето и рецептата:
Необходими продукти
За палачинките:
5 яйца
300 г брашно
750 мл прясно мляко
30 г какао
1 ч.л. ванилов екстракт
30 г разтопено масло
За ягодовия мус:
500 г сирене „Маскарпоне“ (със стайна температура)
450 г ягоди
200 мл течна животинска сметана (32%)
150 г пудра захар
50 г кристална захар
1/2 пакетче желатин
100 г кокосови стърготини
какао за поръсване
Начин на приготвяне
За палачинките в шейкър кана смесете яйцата, млякото, брашното, какаото, ванилията и разтопеното масло. Разбийте добре. Оставете сместа в хладилник за 30 минути. След това в намаслен тиган пригответе тънки палачинки (около 10).
За крема пасирайте половината от ягодите с кристалната захар, след това прецедете пюрето. Добавете желатина, разбъркайте и оставете на страна, за да набъбне. Останалите ягоди, нарежете на кубчета.
Смесете маскарпонето и пудрата захар и разбийте за кратко с миксер. Загрейте ягодите и желатина за кратко на водна баня.
Изсипете ягодите с желатина към крема с маскарпоне.
Накрая разбийте сметаната и я прибавете към крема заедно с нарязаните на кубчета ягоди и стърготините. Сложете крема за кратко в хладилник.
Форма терин намажете с вода и покрийте добре с прозрачно фолио, притиснете, да се залепи. След това покрийте дъното и стените ѝ с 2 от палачинките, така че да стърчат извън формата леко.
С шест палачинки и част от крема навийте стегнати палачинкови рула. Подравнете ги.
Намажете дъното на терина с част от крема, отгоре подредете един пласт палачинкови рула. Намажете пак с крем и подредете останалите рула, отгоре разпределете последния крем. Прихлупете стърчащите палачинки навътре. Покрийте с цяла палачинка.
Сложете фолио и приберете в хладилник за поне 4 часа. След това извадете от формата, махнете фолиото, ако е нужно, подравнете страните на рулото. Поръсете с какао. Нарежете и сервирайте.
Съвети
Готовите палачинки може да намажете с масло по краищата и да завиете с кърпа, за да не изсъхват.
Ако ви остане крем, поднесете го в чаша като отделен десерт.
За още подобни рецепти последвайте канала на "24 Kitchen" във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!