6

Н а 26 септември 2022 г. тестът на НАСА за пренасочване на двойни астероиди (DART) се сблъсква с Диморфос - малката луна, която обикаля около по-големия астероид Дидимос.

По този начин мисията успешно демонстрира предложената стратегия за отклоняване на потенциално опасни астероиди (PHAs) - метода на кинетичния удар.

До октомври 2026 г. мисията „Хера“ на ЕКА ще се срещне с двойната астероидна система и ще извърши подробно проучване на Диморфос след удара, за да гарантира, че този метод на планетарна защита може да бъде повторен в бъдеще.

Въпреки това, макар че кинетичният метод би могъл успешно да отклони астероидите, така че те да не застрашават Земята, той би могъл също така да създаде отломки, които да достигнат Земята и други небесни тела.

В неотдавнашно проучване международен екип от учени изследва как този тест за въздействие предоставя и възможност да се наблюдава как тези отломки биха могли един ден да достигнат Земята и Марс като метеори.

След като проведоха серия от динамични симулации, те стигнаха до заключението, че изхвърлените от астероида частици могат да достигнат Марс и системата Земя-Луна в рамките на едно десетилетие.

Изследователският екип е ръководен от д-р Елой Пеня-Асенсио, научен сътрудник в групата за изследване на астродинамиката на дълбокия Космос и технологиите (DART) в Политехническия институт в Милано.

Към него се присъединиха колеги от Автономния университет на Барселона, Института за космически науки (ICE-CSIS), част от Испанския национален съвет за научни изследвания, Каталунския институт за космически изследвания (IEEC) и Европейската космическа агенция (ЕКА).

Статията, в която се описват подробно техните открития, наскоро се появи онлайн и е приета за публикуване в The Planetary Science Journal.

За изследването си Пеня-Асенсио и колегите му разчитат на данните, получени от сателита Light Italian CubeSat for Imaging of Asteroids (LICIACube), който придружава мисията DART и е станал свидетел на теста за кинетичен удар.

Тези данни позволиха на екипа да ограничи началните условия на изхвърлянето, включително неговите траектории и скорости - от няколко десетки метра в секунда до около 500 m/s (1800 km/h; ~1120 mph). След това екипът използва суперкомпютрите в Центъра за навигация и помощна информация на НАСА (NAIF), за да симулира какво ще стане с изхвърлените частици.

Тези симулации проследиха 3 милиона частици, създадени от удара на мисията DART с Dimorphos. Както казва Пеня-Асенсио пред Universe Today по електронната поща:

„LICIACube предостави изключително важни данни за формата и посоката на конуса на изхвърлените частици непосредствено след сблъсъка. В нашата симулация частиците варираха по размер от 10 сантиметра до 30 микрометра, като долният диапазон представляваше най-малките размери, способни да създадат наблюдаеми метеори на Земята със сегашната технология. Горният диапазон беше ограничен от факта, че бяха наблюдавани само изхвърлени фрагменти с размер сантиметър.“

Резултатите им показват, че някои от тези частици ще достигнат Земята и Марс в рамките на десетилетие или повече, в зависимост от това колко бързо са се движили след удара.

Например частиците, изхвърлени със скорост под 500 m/s, могат да достигнат Марс за около 13 години, докато частиците, изхвърлени със скорост над 1,5 km/s (5400 km/h; 3355 mph), могат да достигнат Земята само за 7 години. Въпреки това, симулациите им показват, че вероятно ще минат до 30 години, преди да се наблюдава каквото и да било от тези изхвърлени частици на Земята.

„Въпреки това се очаква тези по-бързи частици да бъдат твърде малки, за да създадат видими метеори, въз основа на ранните наблюдения“, каза Пеня-Асенсио.

„Независимо от това, продължаващите кампании за наблюдение на метеорити ще бъдат от решаващо значение за определяне дали DART е създал нов (и създаден от човека) метеоритен дъжд: Диморфидите. Кампаниите за наблюдение на метеори през следващите десетилетия ще имат последната дума. Ако тези изхвърлени фрагменти от Диморфос достигнат Земята, те няма да представляват никакъв риск. Малкият им размер и високата им скорост ще ги накарат да се разпаднат в атмосферата, създавайки красива светеща ивица в небето.“

Пеня-Асенсио и колегите му също така отбелязват, че бъдещите мисии за наблюдение на Марс ще имат възможност да станат свидетели на марсиански метеори, когато фрагменти от Дидиморфос изгорят в атмосферата му.

Междувременно тяхното изследване е предоставило потенциалните характеристики, които ще имат тези и всички бъдещи метеори, изгарящи в нашата атмосфера. Това включва посоката, скоростта и времето от годината, когато ще пристигнат, което ще позволи ясното идентифициране на всички „диморфиди“. Това е част от това, което прави мисията DART и нейните спътници уникални.

Освен че потвърди ключова стратегия за планетарна защита, DART даде възможност да се моделира как изхвърлените от ударите частици биха могли да достигнат някога Земята и други тела в Слънчевата система. Майкъл Кюперс, научен ръководител на проекта на мисията Hera на ЕКА и съавтор на статията, заяви пред Universe Today по електронната поща:

„Уникалният аспект на мисията DART е, че тя представлява контролиран експеримент за удар, т.е. удар, при който свойствата на импактора (размер, форма, маса, скорост) са точно известни. Благодарение на мисията „Хера“ ще познаваме добре и свойствата на целта, включително тези на мястото на удара DART. Данните за изхвърлените частици са от LICIACube и от земни наблюдения след удара. Вероятно няма друг удар от планетарен мащаб, който да разполага с толкова много информация за импактора, мишената, формирането на еджета и ранното им развитие. Това ни позволява да тестваме и подобрим нашите модели и закони за мащабиране на процеса на удар и развитието на изхвърлените частици. Тези данни осигуряват входните данни (местоположение на източника, размер и разпределение на скоростта), използвани от моделите за еволюция на еджекта“.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Патриарх Даниил изказа съболезнования на семействата на пилотите

Патриарх Даниил изказа съболезнования на семействата на пилотите

България Преди 4 часа

Патриарх Даниил: Молим се Всемилостивият Бог да приеме душите на загиналите и да ги дари с вечен покой

Зеленски: Мирът зависи от Байдън, не от Путин

Зеленски: Мирът зависи от Байдън, не от Путин

Свят Преди 6 часа

Зеленски за Курск: Досега ние не сме видели сериозни руски успехи

Силяновска: Вписването на българите в Конституцията на РСМ не зависи от мен

Силяновска: Вписването на българите в Конституцията на РСМ не зависи от мен

България Преди 9 часа

Тя изрази съболезнования за двамата пилоти, които загинаха в катастрофата на авиобаза „Граф Игнатиево“

Кенет Мертен: Дълбоко съм натъжен от трагичната загуба на двамата смели български пилоти

Кенет Мертен: Дълбоко съм натъжен от трагичната загуба на двамата смели български пилоти

България Преди 9 часа

Кенет Мертен: Тяхната отдаденост и саможертва в служба на България няма да бъдат забравени

<p>В Торонто отмениха прожекциите на скандалния&nbsp;&quot;Руснаци на война&quot; (ВИДЕО)</p>

Кинофестивалът в Торонто отмени прожекциите на скандалния филм "Руснаци на война"

Свят Преди 9 часа

Причината са получени заплахи за сигурността на фестивала

Русия освободи 45 индийци, пратени да се бият в Украйна

Русия освободи 45 индийци, пратени да се бият в Украйна

Свят Преди 10 часа

На още 50 им предстои да бъдат освободени

Холера: Какво представлява и как да се предпазим

Холера: Какво представлява и как да се предпазим

Свят Преди 10 часа

Холерата е болест на бедността, засягаща хора с недостатъчен достъп до безопасна вода

<p>Искания за оставки след катастрофата край &quot;Граф Игнатиево&quot;</p>

Как политиците реагираха на катастрофата край "Граф Игнатиево"

България Преди 10 часа

Съболезнования към семействата на загиналите изрази Делян Пеевски

ЕК не се уплаши от Путин, ще продължи да подкрепя Украйна

ЕК не се уплаши от Путин, ще продължи да подкрепя Украйна

Свят Преди 10 часа

ЕК: Путин постоянно прави подвеждащи коментари

Служебният премиер Димитър Главчев и командирът на ВВС генерал майор Димитър Петров (вляво)

"Загубих един от най-добрите си приятели": Командирът на ВСС с емоционални думи за един от загиналите пилоти

България Преди 11 часа

Майор Петко Димитров Димитров и старши-лейтенант Венцислав Атанасов Дункин са имената на загиналите пилоти при инцидента на летище "Граф Игнатиево"

Инциденти със самолети и вертолети от състава на ВВС

Инциденти със самолети и вертолети от състава на ВВС

България Преди 11 часа

За периода от 1952 до 1991 г. в българските Военновъздушни сили са станали 134 катастрофи със загинали

Загинали са двамата пилоти на катастрофиралия самолет край "Граф Игнатиево"

Загинали са двамата пилоти на катастрофиралия самолет край "Граф Игнатиево"

България Преди 11 часа

Утре ще бъде ден на траур за въоръжените сили

МВР: Има пострадали при инцидента в „Граф Игнатиево”

МВР: Има пострадали при инцидента в „Граф Игнатиево”

България Преди 12 часа

Ресорният министър увери, че възникналият на място пожар вече е потушен.

<p>Полицаи откриха замразени щъркели и препарирана мечка</p>

Полицаи откриха замразени защитени щъркели, препарирана мечка и живо фламинго при акция

България Преди 12 часа

Иззети са 17 броя живи, замразени и препарирани животни от защитени видове

БДЖ отмени допълнителните влакове за Граф Игнатиево

БДЖ отмени допълнителните влакове за Граф Игнатиево

България Преди 12 часа

Авиошоуто беше отменено след инцидента с тренировъчен самолет

<p>&quot;Отчаян ход&quot;: Убиецът от &quot;Соло&quot; иска ново дело</p>

Убиецът от "Соло" опитва да възобнови делото във ВКС, майката на Кирил Въжаров: Отчаян ход, лишен от правно основание

България Преди 12 часа

"Молбата на Илиян Тодоров е абсурдна от правна гледна точка", заяви Радмила Въжарова пред Vesti.bg