П онякога ни се струва, че има постоянен поток от нови, така наречени "суперхрани"- уж богати на хранителни вещества храни, които носят куп ползи за здравето.
Благодарение на ново проучване, най-новото, което беше добавено към този списък, са плодовете на облепихата - но дали тази малка, ярко оранжева топка наистина е способна да се справи с диабета и затлъстяването, както се твърди в някои заглавия?
Какво представляват плодовете на облепихата?
Плодовете на облепихата произхождат от - както се досещате - растение, наречено облепиха, класифицирано научно като Hippophae rhamnoides. Това е голям, бодлив храст, който може да бъде открит на редица места, включително в планински и крайбрежни райони, поради своята издръжливост на природни стихии.
След като цъфнат през пролетта, през късните летни месеци женските растения на облепихата се покриват с малки, яркооранжеви плодове, които също са годни за консумация.
Но що се отнася до вкуса им, Катрин Клиъри от Irish Times дава не толкова добра оценка: "Добрата новина е, че плодовете на облепихата са пълни с витамин С. Лошата новина е, че нямат добър вкус".
Използване в традиционната медицина
Въпреки че едва наскоро бе обявен за суперхрана в масовия потребител, се смята, че плодовете на облепихата се използват в традиционната медицина от стотици години.
Смята се, че те помагат при заболявания, вариращи от кашлица до храносмилателни проблеми в Тибет и Монголия; кожни заболявания и астма в Русия и около индийския регион на Хималаите; и дори хипертония в някои страни от Централна Азия.
Заслужава ли си този шум?
Като се има предвид широката гама от традиционни приложения на плодовете на облепихата, учените се интересуват от анализа на състава на плодовете и от това кои от компонентите, ако има такива, могат да предоставят предполагаемия забележителен набор от ползи за здравето.
Макар да е вярно, че на пръв поглед има многобройни проучвания, изследващи плодовете на облепихата и връзката им със здравето, количеството не е непременно равно на качество, нито пък наличието на определено съединение, свързано с ползи за здравето, гарантира, че плодовете ще осигурят същия ефект.
Така например проучване от 2019 г., посветено на маслото от облепиха, произведено от семената и пулпата на плодовете, показва, че маслото е богат източник на омега-7 мастни киселини. Смята се, че те играят роля в поддържането и намаляването на възпалението на лигавиците на храносмилателния тракт, очите и гениталиите.
Проучването обаче стига до заключението, че има ограничени доказателства в подкрепа на очевидното положително въздействие на маслото върху здравето, а авторите отбелязват, че "повечето от резултатите, получени в този преглед, са от проучвания на изолирани мастни киселини, вместо на мастни киселини, извлечени от масло от облепиха".
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!