С настъпването на студения сезон супите все по-често се появяват на трапезата. Ендокринологът Олга Рождественская сподели кои от тях са най-полезни за организма.
Според нея от голяма полза е костният бульон, който подобрява състоянието на съединителната тъкан, т.е. на кожата, косата и ставите. Също така костният бульон обгръща лигавицата на стомашно-чревния тракт и има противовъзпалителен ефект.
Лекарят също така съветва по-често да се приготвят рибни супи.
"В края на краищата рибата е омега-3, а по-мазтните сортове съдържат и витамин D. Такива супи влияят както на имунната система, така и на стомашно-чревния тракт", обяснява лекарят в коментар за Pravda.ru.
Организмът ще извлече полза и от гъбената супа, която е богата на протеини.
Супата на ацтеките, как да си я приготвите
В същото време млечните и пилешките супи не са много здравословни. Заради млечните ястия може да започне да прогресира мастното чернодробно заболяване. Пилешката супа се усвоява бързо и е подходяща само като топла напитка.
Рождественска препоръчва да се ядат супи два или три пъти седмично през студения сезон.
По-възрастните хора трябва да се откажат от гъбената супа. Това заяви лекарят по превантивна медицина и блогър Мадина Мусичова.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!