В студен есенен ден искаме да хапнем бързо и вкусно ястие, което да ни стопли и засити. Тази супа от карфиол и настъргано сирене е страхотна идея.
Сваряването на карфиола и другите зеленчуци ще ви отнеме около 15 минути, като същевременно можете да приготвите кремообразната част на яхнията, която се приготвя от масло, брашно, мляко, подправки и настърган кашкавал.
Не изхвърляйте стъблата на карфиола и можете да ги използвате в това вкусно ястие. Можете да блендирате всички термично обработени съставки преди сервиране или да ги оставите така.
Продукти:
700 мл пилешки бульон
500 мл мляко
200 г настъргана гауда
45 г масло
20 г брашно
1 малка глава карфиол
1 морков
1 пръчка целина
сол и черен пипер по желание
Приготвяне:
- Измийте карфиола и го нарежете на по-дребни цветчета. Сложете да се готви в тенджера с пилешки бульон, парченца морков и целина.
- Варете зеленчуците около 12-15 минути на умерена температура, докато омекнат.
- Разтопете маслото в голям тиган и добавете брашно, сол и черен пипер по желание. Смесете всичко заедно.
- Постепенно се налива топлото мляко.
- Разбъркайте сместа с пасатор, докато се отървете от всички възможни бучки и сосът се сгъсти. Ще ви отнеме около две минути.
- Добавете настърганото сирене към брашнената смес. Разбъркайте добре и оставете сиренето да се разтопи.
- Изсипете получената смес в сварената яхния с карфиол.
- Поднесете яхнията топла с филийка хляб. По желание можете да добавите и малко чили на прах.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!