Т ази година 31 декември се пада в делничен ден, затова ли предлагаме бързо и вкусно меню, с което ще сте готови за празника за час.
Богата зелева салата - 20 минути
0.25 зелка бяло зеле
0.25 зелка червено зеле
1 малка глава карфиол
1 малка глава броколи
1 стъбло селъри
2 скилидки чесън
50 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
За топлия дресинг:
50 мл червен винен оцет
50 мл олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
За студения дресинг:
200 г майонеза
1 скилидка чесън
20 г мека горчица
0.25 ч.л. пушен червен пипер
сол на вкус
Нарежете карфиола и броколите, така че да получите малки розички, сложете ги в купа. Залейте ги със зехтин и ги поръсете с нарязан на ситно чесън. Овкусете ги със сол и черен пипер и ги прехвърлете в тава. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор и изпечете зеленчуците за около 20 минути. След това ги оставете да се охладят.
Нарежете бялото и червеното зеле на тънко и го сложете в голяма купа. Обелете целината, нарежете я под ъгъл с помощта на белачка и я разбъркайте със зелето.
Загрейте олиото и оцета заедно със захарта и солта. Щом кипнат, залейте с тях бялото и червеното зеле. Разбъркайте и оставете да престои 20 минути. След това отцедете.
Смесете изпечените карфиол и броколи с бялото и червеното зеле.
Стрийте на паста чесъна за дресинга и го разбъркайте с горчицата, майонезата, пушения пипер и сол на вкус. С полученият дресинг залейте готовата салата и я разбъркайте.
Свински котлети - 30 минути
- 4 свински котлета (по-дебели)
- 6 връзки пресен лук
- 100 мл пилешки бульон
- 100 мл бренди
- 50 г краве масло (студено)
- сол и черен пипер на вкус
- зехтин за намазване
Месото и лукът се намазват със зехтин и се овкусяват със сол и черен пипер. Пекат се на плоча или на грил тиган.
Котлетите се прехвърлят в обикновен тиган, намазан със зехтин. Налива се брендито, по желание се фламбира. Готвят се, докато алкохолът се изпари.
Налива се бульонът. Готвят се още 2–3 минути. Изваждат се и сосът се оставя да се редуцира, след което се монтира със студеното масло.
Пържолите се поднасят с лука и соса.
Бързи чийзкейк в чаша - 10 минути
- 400 г овча извара
- 150 мл сладкарска сметана
- 50 г мед
- 200 г пълнозърнести бисквити дижестив
- 80 г масло
- 200 г горски плодове
- пудра захар за поръсване
- листа мента
Сложете бисквитите в купа и ги натрошете. Разбъркайте добре натрошените бисквитите с масло. Разпределете сместа за основа в 4 широки чаши.
С миксер разбийте крем от извара, сметана и мед и прехвърлете сместа в пош. Шприцовайте крема в чашите, като оставите място и за плодовете.
Допълнете чашата с пресни горски плодове. Поръсете с пудра захар и украсете с листенца мента.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!