Т ъй като новите случаи на COVID-19 все още са десетки хиляди на ден по целия свят, учените работят усилено, опитвайки се да научат повече за факторите, които излагат всеки от нас на по-голям риск от инфекция.
Оказва се, че придържането към веган или вегетарианска диета е свързано с 39 процента по-малък шанс за заразяване с вируса. Това сочат данни от ново проучване, включващо 702 възрастни бразилци, проведено от изследователи от университета в Сао Пауло в Бразилия.
Анализът на данните не е достатъчен, за да докаже пряка причина и следствие, но предполага, че ограничаването или избягването на месо и животински продукти може да предостави известна защита срещу вируса SARS-CoV-2. Връзката се е запазила дори след като са били изчислени няколко други фактора, свързани със здравето, съобщава Science Alert.
„Нашето проучване предоставя доказателства, че хората с растителна диета, които се хранят предимно с растителни продукти са имали по-ниска честота на COVID-19 дори след отчитане на важни променливи като физическа активност и придружаващи заболявания“, пишат изследователите в своята публикация.
От 702 участници в проучването, 278 съобщават, че следват предимно растителна диета. Тази група посочва, че редовно ядат повече зеленчуци, бобови растения и ядки от останалите 424 доброволци, както и по-малко (или никакви) млечни или месни продукти.
Study Finds One Kind of Diet Linked to Reduced COVID-19 Infection Risk https://t.co/qsd7Xs5qvP
— ScienceAlert (@ScienceAlert) January 10, 2024
Значително по-висок процент от всеядните заявяват, че са били заразени с COVID-19. Това са 52% срещу 40%.
Това е сложна картина – групата всеядни съобщава, че се занимава с по-малко физическа активност, е по-вероятно да страдат от затлъстяване (нещо, което знаем, че увеличава рисковите фактори за COVID-19), посочват учените.
Изследователският екип смята, че общите ползи, които идват с диетата на растителна основа – включително подобрено сърдечно здраве и по-ниско кръвно налягане – може също така да стимулират имунната система на тялото и да намалят риска от инфекции.
„Растителните диетични модели са богати на антиоксиданти, фитостероли и полифеноли, които влияят положително на няколко типа клетки, замесени в имунната функция, и проявяват директни антивирусни свойства“, пишат изследователите.
Проучването е подкрепено от предишни изследвания, които свързват диетите на растителна основа с по-ниските шансове за умерени до тежки инфекции с COVID-19. В известен смисъл това не е изненада, като се има предвид много тясната връзка между нашето здраве и това, което консумираме.
На фона на това най-ново изследване, както и носенето на маска на обществени места и практикуването на добра хигиена, може също да обмислите промяна на някои елементи от вашата диета, ако има шанс това да намали риска от инфекция с COVID-19, коментират експерти.
Материалът цитира проучване. Консултирайте се със своя лекар, ако имате съмнения за здравословни проблеми, или искате да подобрите своето здраве.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!