8

А стронавтите, които извършат околосветско пътешествие до Марс, могат да бъдат възнаградени с уникален почетен знак под формата на "космическо бъбречно заболяване", което е много по-малко забавно, отколкото звучи.

Според нови изследвания условията, в които се намират междупланетните пътешественици, могат радикално да променят структурата и функциите на бъбреците, като продължителното излагане на микрогравитация и космическа радиация води до необратими увреждания на този жизненоважен орган.

"В перспектива, една година в космическата станция е равностойна на същата доза радиация, която е позволена на работник в атомна електроцентрала за пет години", казва авторът на изследването д-р Кийт Сиу пред IFLScience.

Дори и на МКС обаче астронавтите остават в ниска околоземна орбита (НОО) и следователно продължават да получават защита от магнитното поле на Земята срещу галактическата космическа радиация (ГКР).

Досега единствените хора, които някога са били напълно изложени на ГКР, са 24-те души, които са пътували до Луната в рамките на мисиите "Аполо", но тези обратни пътувания никога не са продължили повече от 12 дни. За разлика от това, посещението на Марс вероятно ще изисква няколко години в дълбокия Космос, което означава много повече радиация.

"При мисиите в дълбокия Космос никой дори не се е замислял, че бъбреците могат да бъдат увредени от радиацията, въпреки че са сред най-чувствителните към радиация органи", казва Сиу.

В своето проучване изследователите анализират бъбречната функция и биомаркерите на 66 астронавти и изследват бъбреците на гризачи, които са пътували до МКС. Освен това те провеждат редица експерименти, предназначени да имитират ефектите от пътуването в Космоса на дълги разстояния, като бомбардират мишки и плъхове с еквивалентна доза радиация, каквато би получил астронавт по време на многогодишно пътуване до Марс.

Резултатите разкриват значително "ремоделиране" на бъбреците след по-малко от месец престой в Космоса, като ключов компонент, известен като дистално извито каналче, се скъсява в резултат на микрогравитацията и радиацията. Това от своя страна води до "прогресивна и необратима" загуба на бъбречната функция, въпреки че не е ясно какво точно въздействие би имало това върху мисия до Марс.

"Бъбрекът е орган, който реагира късно, така че не се забелязва нищо нередно до много по-късно. Може да загубите 75 % от функцията си, преди да започнете да виждате симптомите и влошаването на състоянието", казва Сиу.

В резултат на това астронавтите могат да се чувстват "напълно нормално" по време на мисията, само за да изпитат катастрофална бъбречна недостатъчност след завръщането си на Земята. 

"Това е все едно да имаш високо кръвно налягане, сърцето ти да се уврежда и един ден да получиш инфаркт", обяснява Сиу.

Колкото и ужасно да звучи това за човека в скафандъра, ако последиците се забавят достатъчно дълго, това може да не навреди на самата мисия. По-неотложна грижа обаче са камъните в бъбреците, които се срещат до 14 пъти по-често по време на космически полет, отколкото на Земята, и могат да извадят астронавтите от строя в критични моменти.

Досега повишеният риск от камъни в бъбреците в Космоса се обясняваше предимно с деминерализацията на костите в резултат на микрогравитацията, но метаболитните анализи на изследователите показват, че загубата на бъбречната функция също може да е отчасти виновна.

"Не можете да решите този проблем, като се опитате да поправите само костите. Трябва да се обърне внимание и на бъбреците", казва Сиу.

Въпреки сериозността на тези открития, изследователите подчертават, че техните модели може да не представят точно ефектите от космическите полети, тъй като те са подложили гризачите си на въздействието на ГКР с продължителност до две години и половина в кратки серии от само 45 минути. Остава неясно дали въздействието на това остро излагане съответства на хроничното излагане, на което са подложени междупланетните пътници. 

"Има реална възможност това, което наблюдаваме, да е ефект от остра радиация, на която не бихте били изложени в действителност. Така че това, което наблюдаваме, всъщност може да е по-малко вредно от това, което наистина ще се случи. Или пък може да се окаже, че надценяваме вредите", обяснява Сиу.

Коментирайки тези открития в изявление, старшият автор на изследването професор Стивън Б. Уолш казва, че "ако планирате космическа мисия, бъбреците наистина имат значение. Не можете да ги защитите от галактическата радиация с помощта на екрани, но тъй като научаваме повече за бъбречната биология, може да е възможно да се разработят технологични или фармацевтични мерки, които да улеснят продължителното пътуване в Космоса."

"Всички лекарства, разработени за космонавти, могат да бъдат полезни и тук, на Земята, например като позволят на бъбреците на пациенти с рак да понасят по-високи дози лъчетерапия, тъй като бъбреците са един от ограничаващите фактори в това отношение", заключи Уолш.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
-Скъпа, много пари харчиш за козметика. Направо ще полудея! -Скъпи, ако ме беше видял без грим, отдавна щеше да си полудял.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

САЩ предприеха масова евакуация на хора край градчето Скотс дейл

Свят Преди 2 минути

Огромен горски пожар бушува в щата Аризона

д

Никола Цолов с втора победа във Ф3 след яка битка в спринта на Red Bull Ring

България Преди 43 минути

Антибиотиците не попречиха на българския пилот да удържи на атаките на съотборника си в ART GP

"Ислямска държава" е убила над 4000 души след териториалното поражение в Сирия

"Ислямска държава" е убила над 4000 души след териториалното поражение в Сирия

Свят Преди 2 часа

Повече по темата четете в следващите редове

„Частни плажове" под лупа: 170 проверки и 6 нарушения за този сезон

„Частни плажове" под лупа: 170 проверки и 6 нарушения за този сезон

България Преди 2 часа

Проверките ще продължат през целия летен сезон

НАСА избира SpaceX за разрушаването на Международната космическа станция

НАСА избира SpaceX за разрушаването на Международната космическа станция

Любопитно Преди 3 часа

МКС ще бъде изведена от експлоатация през 2030г.

Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън се качи на сцената заедно с Елтън Джон

Свят Преди 4 часа

"Оставаме в битка за душата на Америка"

д

Зеленски заяви че десетима цивилни са били върнати от плен в Русия и Беларус

Свят Преди 4 часа

Повече по темата четете в следващите редове

и

Как Варна изпревари София по поскъпване на имотите

България Преди 4 часа

Скокът в цените е с 9% за първите три месеца

.

Започна регистрацията на делегатите за Патриаршеския събор

Свят Преди 5 часа

Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140

Чехия и Украйна ще подпишат споразумение за сигурност на 18 юли

Чехия и Украйна ще подпишат споразумение за сигурност на 18 юли

Свят Преди 5 часа

Повече подробности четете в следващите редове

А

Мощите на патриарх Евтимий пристигат в София

България Преди 6 часа

Мощите ще бъдат донесени от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий

Намериха изгубения "град на мъртвите" в Египет

Намериха изгубения "град на мъртвите" в Египет

Любопитно Преди 6 часа

Над 300 мумифицирани гроба са открити в древноегипетски некропол

Спират ли валежите? Виж какво ще е времето днес!

Спират ли валежите? Виж какво ще е времето днес!

България Преди 6 часа

Дневните температури ще се повишат

Украйна е нанесла тактически удар срещу Русия

Украйна е нанесла тактически удар срещу Русия

Свят Преди 15 часа

По време на атаката са били унищожени 120 дрона