15

И зглежда, че вирусът COVID-19 за първи път е попаднал върху хората от диви животни, отглеждани в плен на пазара за морски дарове Хуанан в Ухан, а сега ново проучване идентифицира конкретни животни, които вероятно са били носители на вируса.

Новият анализ на метагеномни данни за РНК, събрани малко след затварянето на пазара, също подкрепя натрупващите се доказателства за произхода на SARS-CoV-2.

Първите признаци на проблеми са в Ухан, столицата на китайската провинция Хубей, в края на 2019 г. Наред с вече несъществуващия пазар за морски дарове и животни, в града се намира Институтът по вирусология в Ухан (Wuhan Institute of Virology, WIV), където учените са изследвали коронавирусите.

Въпреки че изследванията показват, че SARS-CoV-2 не е създаден в лаборатория, появата му в същия град, в който е и WIV, предизвика подозрения и вдъхнови широки спекулации. Дори и да е еволюирал по естествен път, например, една популярна теория предполага, че вирусът може да е избягал, след като изследователите са го събрали от дивата природа.

Има обаче малко доказателства за изтичане от лаборатория и много вирусолози твърдят, че е много по-вероятно вирусът да е попаднал върху хората от някой от многото други бозайници на пазара в Хуанан, където условията са били подходящи за зоонозно разпространение.

С надеждата за яснота международен екип от изследователи извърши новия анализ на данните, събрани от китайския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в началото на 2020 г.

„Това е един от най-важните набори от данни, които съществуват за произхода на пандемията COVID-19. Изключително сме благодарни, че данните съществуват и са споделени“, казва старшият автор на изследването, еволюционният биолог Флоранс Дебаре от Френския национален център за научни изследвания (CNRS).

Разследващите от китайския Център за контрол на заболяванията влязоха на пазара в Хуанан на Нова година 2020 г., часове след затварянето на пазара заради COVID-19. Въпреки че животните вече ги нямало, екипът взел проби от околната среда.

След като първоначално взел тампони от повърхностите в сергиите, където били държани животните, екипът се върнал дни по-късно, за да вземе тампони от още сергии, клетки и колички и да събере проби от канализацията и отводнителните шахти.

Използвали са и метатранскриптомично секвениране, за да разкрият всяка последователност на РНК от всеки организъм, открит в пробите, заедно с някои ДНК, и са ги сравнили с проби от ранни случаи на SARS-CoV-2 до 14 февруари 2020 г.

Китайският екип на CDC публикува своите открития в Nature през 2023 г. Общо те са имали над 800 проби и въпреки че не са посочили кои животни са потенциални междинни гостоприемници на SARS-CoV-2, са споделили данните си за секвениране в хранилища със свободен достъп.

Това дава възможност за нов анализ, който идентифицира животинските видове в пробите чрез генотипиране на митохондриалните им геноми, обясняват авторите.

Дебаре, заедно с първия автор и микробиолог Alexander Crits-Christoph и техните колеги, откриват доказателства за вируса в обори, в които се отглеждат животни, включително кучета еноти и цивети. Някои проби дори съдържат генетичен материал от животни и SARS-CoV-2 заедно в един тампон.

„Много от ключовите животински видове са били изчистени преди пристигането на китайските екипи на CDC, така че не можем да имаме пряко доказателство, че животните са били заразени“, казва Дебаре.

„Виждаме ДНК и РНК призраци на тези животни в пробите от околната среда, а някои от тях са и в оборите, където е открит SARS-CoV-2. Това е, което може да се очаква при сценарий, при който на пазара е имало заразени животни“, добавя тя. 

Проучването включва и еволюционен анализ на вирусните геноми от ранните дни на COVID, за да се открият вероятните предшественици на вируса, който стартира пандемията. Резултатите сочат, че малко хора, ако изобщо има такива, са били заразени преди свързаните с пазара епидемии.

„В тази статия показваме, че последователностите, свързани с пазара, съответстват на появата на пазара. Основното разнообразие на SARS-CoV-2 е било на пазара от самото начало“, казва Дебаре. 

Въз основа на своите констатации авторите създават кратък списък на животинските видове на пазара, които най-вероятно са служили като междинни гостоприемници.

Те съобщават, че най-често срещаното генетично животно в пробите е обикновеният енот (Nyctereutes procyonoides), но генетичен материал от маскирана палмова цивета (Paguma larvata) също се е появил в сергия с РНК от SARS-CoV-2.

Изследователите отбелязват, че и двата вида са били свързани с първоначалното огнище на SARS, а кучетата от вида обикновен енот са с известна чувствителност към SARS-CoV-2.

„Това са същите видове животни, за които знаем, че са улеснили първоначалното прескачане на коронавируса на SARS при хората през 2002 г.“, казва екологът Майкъл Вороби от Университета на Аризона.

„Това е най-рискованото нещо, което можем да направим - да вземем диви животни, които гъмжат от вируси, и след това да си играем с огъня, като ги вкараме в контакт с хора, живеещи в центъра на големите градове, чиято гъстота на населението улеснява разпространението на тези вируси“, добавя Уроби.

Макар че новото проучване не доказва, че някое животно е било заразено с SARS-CoV-2, то предлага улики, които могат да подпомогнат бъдещи разследвания, както и да утвърдят пазара в Хуанан като стартова площадка на COVID-19.

„Тази статия добавя още един слой към натрупващите се доказателства, които всички сочат към един и същ сценарий: че заразени животни са били пуснати на пазара в средата или края на ноември 2019 г., което е предизвикало пандемията“, казва еволюционният биолог Кристиан Андерсен от изследователския институт „Скрипс“ в САЩ.

Това е от значение не само за ретроспективните проучвания на произхода на COVID, но и за предотвратяването на бъдещи пандемии.

„От началото на пандемията преди повече от четири години, въпреки че се обръща по-голямо внимание на безопасността в лабораториите, не е направено много, за да се намали вероятността подобен зоонотичен сценарий да се повтори“, казва Воробей.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
- Мило, да отидем на някое романтично място. Само двамата, да се гушкаме. - Я не се скатавай, а почвай лютеницата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Главчев: Тонът на РСМ няма да ѝ помогне да стане член на ЕС

Главчев: Тонът на РСМ няма да ѝ помогне да стане член на ЕС

България Преди 9 минути

Премиерът призова страната да спазва изискванията на ЕС

ГДБОП, ДАНС и Европол разбиха голяма престъпна мрежа за трафик на мигранти

ГДБОП, ДАНС и Европол разбиха голяма престъпна мрежа за трафик на мигранти

България Преди 1 час

За „услугата“ мигрантите трябвало да депозират от 3000 до 5000 евро

Задържаха четирима, нанесли побой на мъж пред дискотека в Студентски град

Задържаха четирима, нанесли побой на мъж пред дискотека в Студентски град

България Преди 2 часа

Досъдебното производство е докладвано в СРП и извършителите са вече с обвинения.

Севернокорейски ракети са унищожени от украинско нападение в Русия

Севернокорейски ракети са унищожени от украинско нападение в Русия

Свят Преди 3 часа

Унищожени са севернокорейски ракети, междуконтинентални балистични ракети и средства за противовъздушна отбрана

Израелски войници бяха заснети да хвърлят трупове от покрив на сграда

Израелски войници бяха заснети да хвърлят трупове от покрив на сграда

Свят Преди 3 часа

Израелската армия прави преглед на инцидента

Откриха втора статуя в Хераклея Синтика (СНИМКИ/ВИДЕО)

Откриха втора статуя в Хераклея Синтика (СНИМКИ/ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Това съобщиха археолозите от Archaeologia Bulgarica

Катастрофа на пътя Ловеч – Микре, има тежко пострадали

Катастрофа на пътя Ловеч – Микре, има тежко пострадали

България Преди 3 часа

В ловешката болница са откарани двама мъже и една жена

<p>&quot;Израел ще престане да съществува до две години&quot;</p>

Тръмп: Израел ще престане да съществува до две години

Свят Преди 3 часа

В случай на победа на Харис Израел най-вероятно няма да просъществува и две години, каза той

Хитовият сериал „Имало едно време в Чукурова“ с премиера по DIEMA FAMILY

Хитовият сериал „Имало едно време в Чукурова“ с премиера по DIEMA FAMILY

Любопитно Преди 3 часа

Поредицата за завладяващата история на една силна любов, която трябва да остане скрита, ще направи своя дебют на 30-и септември

Тийнейджър е намерен с различни наранявания на спирка в Стара Загора

Тийнейджър е намерен с различни наранявания на спирка в Стара Загора

Свят Преди 3 часа

Сигнал за инцидента е получен вчера малко преди 16:00 часа

Акция на СГП и КПКОНПИ , обискират имот в Хасковско

Акция на СГП и КПКОНПИ , обискират имот в Хасковско

България Преди 4 часа

Спецакция се провежда в хасковското село Минерални бани

<p>Президентът наложи вето върху промените в ГПК</p>

Президентът наложи вето върху промените в Гражданския процесуален кодекс

България Преди 4 часа

На 11 септември НС прие изменения в Закона за адвокатурата, с които измени и ГПК

Мартен Роберто: Няма момент, в който съм се помислил за по-голям от Джокович

Мартен Роберто: Няма момент, в който съм се помислил за по-голям от Джокович

България Преди 4 часа

Диджеят, превърнал се в събитие след срещата между Новак Джокович и Григор Димитров, с интервю пред Vesti.bg