О бичате италианската кухня? Почитателите ѝ са наясно, че тя е израз на кулинарното изкуство, развито в Италия, което включва силно вкоренени традиции, общи за цялата страна.
Неустоима закуска: Панирани сандвичи с моцарела и прошуто
Една от основните характеристики на италианската кухня е нейната простота, с много ястия, съставени от малко съставки - италианските готвачи разчитат на качеството на съставките, а не на сложността на приготвянето. Най-популярните ястия през вековете често са били създавани по-скоро от баби, отколкото от майстори готвачи. Затова и много италиански рецепти са подходящи за домашно и ежедневно приготвяне, зачитайки териториалните специфики, като се дава предимство само на суровините и съставките на региона на произхода на ястието и на запазването на неговата сезонност.
Днес ви предлагаме да готвите като италианци и да си направите салата с паста:
Ризони с печени чери домати, риба тон, маслини и каперси
Необходими продукти за 4 порции
- 800 г чери домати (различни видове)
- 2 с.л. балсамов оцет
- 2 с.л. зехтин
- 2-3 скилидки чесън
- 2 стръка босилек
- сол и черен пипер
- 280 г риба тон в зехтин
- 2 с.л. бейби каперси
- 1/3 ч.ч. черни маслини (без костилки)
- 3 рохко сварени яйца
- 1 сварен картоф
- шепа зелен фасул
- 400 г ризони
Начин на приготвяне:
1. Разрежете чери доматите на половинки и ги сложете в дълбока тавичка. Смачкайте леко необелените скилидки чесън и ги сложете при доматите. Разпръснете листата на единия стрък босилек и полейте с балсамовия оцет и зехтина. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 30-35 минути.
2. Изтискайте вътрешността на скилидките чесън в тавата. Отстранете босилека.
3. В тенджера с вряща подсолена вода сипете пастата ризони и почистения и нарязан зелен фасул и варете според указанията на пакета на пастата. След това прецедете пастата и фасула (запазете 50 мл от водата от варенето) и ги добавете при печените домати.
4. Обелете и нарежете на кубчета картофа. Обелете яйцата и ги нарежете на четвъртинки. Добавете кубчетата картоф в тавата при доматите.
5. Добавете рибата тон, каперсите, маслините и водата от варенето на пастата. Разбъркайте добре. Подредете четвъртинките яйца най-отгоре. Поръсете с листа босилек. Овкусете със сол, черен пипер и зехтин.
За още подобни рецепти последвайте канала на "24 Kitchen" във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!