М ного хора са свикнали да поставят яйца във вратата на хладилника, но това не е най-оптималният начин. Полина Кулач, доцент от катедрата по ветеринарно-санитарна експертиза обясни защо това не е необходимо.
Според Полина Кулач във вратата на хладилника възникват чести температурни колебания, които могат бързо да влошат качеството на яйцата. Когато отворите хладилника, температурата се променя и яйцата, които са чувствителни към тези условия, могат да се развалят по-бързо.
„Яйцата губят свежест и могат да се развалят по-бързо, отколкото ако се съхраняват при по-стабилни условия. Освен това честите промени в температурата могат да насърчат растежа на бактериите, което представлява потенциална заплаха за здравето“, обясни тя.
Освен това, ако яйцата не се съхраняват в специални отделения, те могат да се повредят при рязко отваряне на вратата, което също намалява срока им на годност.
Полина Кулач препоръчва да съхранявате яйцата на рафт в хладилника, където температурата е по-стабилна, пише Gazeta.Ru.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!