А ко сте решили да хапнете в луксозен ресторант, може би празнувате рожден ден или годишнина, или се надявате да впечатлите някого на първа среща. А може би изисканата кухня е обичайното ви хранене.
Каквато и да е причината ви, стегнете коланите, защото ви очаква кулинарно приключение.
Точно както има много прекрасни неща, които да опитате в такъв ресторант, има и други, които просто не си струва да поръчате по една или друга причина.
Независимо дали причината е лошо качество, завишени цени или нещо съвсем друго, ето петте поръчки, които никога не трябва да правите в скъп ресторант, според готвачи.
Сладолед:
Може и да обичате да похапвате с лъжица от любимия си сладолед у дома, но леденият десерт обикновено не е нещо, което трябва да поръчате в изискан ресторант. „Сладоледът в десертното меню винаги ще бъде надценен“, казва Сара Гъндърсън, главен готвач в Училището по кулинарни изкуства „Огюст Ескофие“, която е работила в луксозни кухни в Crawford & Son и Jolie в Роли, Северна Каролина. „Не казвам, че няма да е вкусно! Това е сладолед все пак!"
Гундерсън обаче казва, че е добре да поръчате сладолед, ако се доставя от местен магазин за сладолед или ако ресторантът прави свой собствен такъв.
Може например да попитате дали ресторантът има сладкар и кой е любимият му десерт.
Плато с колбаси и сирена
Красиво аранжираните плата с колбаси и сирене може да са актуални в социалните мрежи, но платата за месо и сирене съществуват от 15 век. Ако видите такова в менюто и обмисляте да го поръчате - помислете отново. Според Гундерсън платата с колбаси и сирене често са надценени в ресторантите от висок клас.
„Най-добрият начин да намерите и да се насладите на най-добрите меса и сирена във вашия район е да разгледате местните фермерски пазари“, казва тя. „Ще намерите невероятни местни продукти, на които ще можете да се наслаждавате отново и отново.“
Коктейл от скариди
Коктейлът от скариди е често срещан в изисканите менюта с храна в цял свят. Това е лесен за приготвяне продукт и сравнително евтин за намиране в магазина.
„Приготвя се по един и същ начин, в продължение на много години, тъй като е често срещано в менюто – нищо разтърсващо в света на ресторантите, но продължава да расте в цената си с нарастването на цените в индустрията“, каза Гундерсън. „Въпреки че нищо не се е променило в приготвянето му, изисканите ресторанти все още поддържат висока цената на това просто ястие.“
Панирани и пържени храни
Панирани, пържени стриди, пръчици кашкавал, пиле или дори омар? Трябва ли да ги поръчаш? Готвачите казват "НЕ"!
Главният готвач Алварадо казва, че никога не е бил фен на поръчката на пържени стриди, тъй като те са склонни да се готвят много бързо, правейки ястието лепкаво и дъвчащо.
Главният готвач Гъндърсън казва, че омарът е деликатно и скъпо месо, което не трябва да се да се е преварява с паниране и пържене.
Според Колин Смит, главен готвач и собственик на Smith and River в Рино, Невада, панираните или пържени храни са приемливи, стига да са допълнение към ястието, а не основното такова.
Пържола
Може да бъдете склонни да поръчате най-скъпия артикул в менюто, може би пържола или филе миньон на прекалено висока цена. Но освен ако не вечеряте в заведение за пържоли или котлети от висок клас със силна репутация, в крайна сметка може да платите големи пари за малко парче месо.
„Повечето изискани ресторанти предлагат пържоли, за да успокоят масите, но вие трябва да се съсредоточите върху техните специалитети“, каза Гундерсън. „Това е мястото, където готвачите наистина показват своите умения, с примери като задушени свинско, патешко магре или пресен улов.“
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!