О бръщате ли внимание на начина си на хранене? Със сигурност сте наясно, че месото е пълно с антибиотици, а плодовете и зеленчуците - с пестициди.
Вероятно обаче няма да повярвате на някои факти, свързани с храната, която консумираме ежедневно.
Замразените плодове могат да бъдат по-полезни от пресните
Всички знаем, че е най-добре да консумираме прясна храна. Изследванията обаче показват, че замразените плодове всъщност нямат разлика по отношение на хранителните стойности и дори могат да предложат повече ползи за организма.
Проучване установява, че замразяването на плодовете спомага за задържането на хранителни вещества като витамин Е и минерали като калций и желязо.
Замразяването ни дава възможност да разполагаме с най-разнообразна храна през цялата година.
В някои салатени сосове се използват същите съставки като при слънцезащитните кремове
Титановият диоксид е ключова съставка, използвана в слънцезащитния крем и боята. Той придава техния бял цвят. Можем да го открием и в редица марки салатени сосове, които купуваме от магазина, както и в сметаната за кафе. Въпреки че експертите са категорични, че той не носи вреди за здравето, можем да го избегнем като просто отделим малко време да четем етикетите на продуктите, които купуваме или просто си направим сами дресинг.
Не всяко вино е подходящо за вегани
Този факт безспорно трябва да бъде записан в категорията на "неудобните" факти за храните. Кой би предположил, че виното може да не е подходящо за веганите? Истина е, че за да се направи то бистро, се използват фини агенти - обикновено казеин (млечен протеин), албумин (яйчен белтък), желатин (животински протеин). Въпреки че обикновено няма остатъци от тези продукти, останали във виното след преработката, всеки, който се противопоставя на използването на животински протеини в храната си, трябва да потърси вино, специално обозначено като "веган".
Вероятно никога не сте опитвали истинско уасаби
Всеки любител на сушито е запознат с тази малка зелена пикантна топка, която се сервира като допълнение към него. Вероятно обаче това не е автентичното уасаби, което идва от корените на растението уасаби и е с естествено зелен цвят.
Повечето от това, което се сервира, всъщност е хрян, смесен с няколко други съставки като масло, вода и естествени или изкуствени оцветители. И хрянът, и истинското уасаби идват от корените на едно и също растение. Уасабито обаче е трудно да се отглежда извън Япония.
В пицата се крие огромно количество сол
В преработените храни, готовите супи и сосовете се крие огромно количество сол, вредно за организма. Учените твърдят, че едно парче пица може да съдържа повече от 600 милиграма, което е близо половината от натрия, необходим ви за ден. Експертите съветват да не се надвишават 2300 милиграма дневно, като най-добре би било да се ограничим до 1500 милиграма.
Нездравословната диета може да окаже влияние на мозъка
Австралийско проучване oт 2015 г. , установява, че хората на около 60-годишна възраст, които са консумирали големи количества преработена, нездравословна храна, имат по-малък хипокамп (част от главния мозък, отговарящ за паметта), отколкото тези, които се хранят предимно с пресни и пълноценни храни.
Бадемовото мляко може и да не е толкова полезно, колкото си мислите
"Винаги съм била озадачена от хората, които избягват преработените храна, но все пак пият бадемово мляко", казва Анджела Лимонд, специалист по хранене в Плейноу, Тексас.
Тя споделя. че бадемовото мляко, предлагано в търговската мрежа, е съставено от четири до пет бадема, вода, витамини и добавки, допринасящи за външния му вид. Анджела Лимонд препоръчва на хората да закусват с цели бадеми и да изберат краве мляко.
Маникюрът и... желираните бонбони имат нещо общо помежду си
Лъскав, дълготраен маникюр с шилак, от който всички жени са обсебени. Сещате се... Същото вещество, съдържащо се в него се използва за придаване на блясък на различни желирани бонбони и други цветни "глезотийки" и сладки изкушения.
Не всичката преработена храна е "лоша"
Хората обикновено реагират по един и същи начин, когато чуят термина "преработени храни". Не всички от тях обаче са лоши. Просто зависи от нивото и вида на обработката. Пример за това е един 100-процентов гроздов сок, направен чрез пресоване на цялото грозде. Той съдържа полезни за сърцето и подсилващи имунитета хранителни вещества.
Бирата може да ви предпази от появата на кариеси
Да, определено някои факти за храната просто ни карат да се усмихнем. А бира или две могат да ни помогнат в борбата с нездравословните бактерии в устната кухина. Посредством проучване, проведено през 2012 г., изследователите откриват, че бирата спомага за предотвратяване на появата на бактерии, които водят до образуването на зъбен кариес и заболяване на венците.
И все пак експертите съветват да си мием зъбите редовно.
Пикантната храна може да допринесе за по-дълъг живот
Хората, които ядат пикантна храна почти всеки ден са склонни да живеят по-дълго от хората, които ядат пикантни храни само веднъж седмично.
Изследването, проведено от учени от Харвардската школа за обществено здраве, показва че съставките в пикантните храни като капсаицин могат да помогнат за намаляване на нивата на нездравословните мазнини в кръвта (LDL холестерол и триглицериди) и да предотвратят възпаление.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!