Т радиционната коледна вечеря може да има ползи за здравето, които намаляват риска от рак, установиха учени.
По-специално е установено, че морковите осигуряват противораков ефект, когато се консумират в достатъчно количество.
Яденето на пет моркова на седмица е свързано с 20% намаление на развитието на всички видове рак, според проучване в Нюкасълския университет.
Дори консумацията на само една порция седмично все още допринася за намаляване, с 4% по-малък шанс за получаване на болестта в сравнение с хората, които не ядат моркови.
Проучването заключава, че яденето на цял морков може да предотврати рака.
The traditional Christmas dinner can have health benefits that reduce the risk of cancer, scientists have found
— Sky News (@SkyNews) December 19, 2023
Read more🔗 https://t.co/3xJsu81zQx
Учените са разгледали близо 200 проучвания и 4,7 милиона участници за своите изследвания.
Водещ проучването, Чарлз Оджобор обясни как има огромно количество данни, които те да анализират предвид предишни изследвания за ползите от морковите.
Той каза, че повечето от тези изследвания са фокусирани върху бета-каротина, който придава на морковите техния оранжев цвят, но съединението "не показва много благоприятен ефект върху рака при контролирани експерименти".
Г-н Оджобор каза: „В резултат на това изследвахме морковите поради съдържанието им на различен тип фитохимикали, полиацетилени, които са безцветни, но имат силно въздействие върху рака.
„За нашето проучване ние разгледахме различни видове рак и нашият анализ показа, че хората, които ядат пет порции моркови на седмица, имат 20% намален риск от развитие на болестта.“
А яденето на брюкселско зеле може да помогне на тялото да се бори с рака и хроничните заболявания като диабет, казаха учени, при условие че са приготвени на пара, тъй като това запазва повече от здравословните им качества, отколкото печенето или варенето им.
Приготвянето им на пара запазва глюкозинолатите, важна молекула, която взаимодейства с протеини, свързани с възстановяването на увредена ДНК и насърчаване на клетъчната смърт при ракови тумори.
Д-р Кирстен Бранд, старши преподавател по храна и хранене на хората в Нюкасълския университет, каза: „Ако сварите брюкселското зеле, губите много от важните съединения във водата.
"Ако ги печете, те се разграждат по време на готвенето, така че варенето на пара е това, което дава повечето от тези вкусни и здравословни съединения в крайния продукт."
Експертите също заключиха, че червените картофите са „перфектни“; за приготвяне на най-добрите печени картофи поради техните червени кори и златиста вътрешност, когато са обелени.
Картофите са пълни с фибри и могат да бъдат приготвени до по-здравословен стандарт във фритюрник.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!