К онсумирането само на една средна по големина гъба на ден може да намали риска от рак с 45 процента, установи специализирано проучване на онкологичния институт „Пен”, публикувано в „Оксфорд академик”.
Експертите са проучили основно 17 онкологични анализа, издадени в периода 1966-2020 година. Чрез тях те се опитали да установят възможната връзка между консумацията на гъби и опасното заболяване.
Три вида гъби, които да включим в менюто си и защо
Екипът с ръководител Джон Ричи от стигнали до извода, че консумирането само на 18 грама гъби на ден намалява почти наполовина риска от раково заболяване. Това се равнява на една средно голяма печурка.
И въпреки че всички гъби са способни да намалят риска от онкологични заболявания, екипът открил, че най-ефикасен в тази насока е екстрактът японските шийтаке. Те много добре се справят и с вирусите, които предизвикват рак на шийката на матката.
Как природата спира смъртоносните вируси
Учените препоръчват при всяка възможност да добавяме гъби в нашия хранителен режим.
Как точно помагат гъбите срещу рак? Те са богати на витамини и антиоксиданти. Учените са установили, че един от тези антиоксиданти – аминокиселината ерготионин, играе важна роля за намаляване на оксидативния стрес при клетките. Така той значително ограничава риска от рак.
Трябва да е ясно, че гъбите не са лекарство. Те не предотвратяват и не лекуват рака. Това, което правят, е да увеличат шансовете на имунната система и на клетките да се правят с болестта, особено в много ранна фаза.
От една страна консумирането на гъби ограничава ефектите от образуването на свободни кислородни радикали в клетките, което е един от основните рискови фактори за много ракови заболявания.
Освен това гъбите действат и като естествен имуностимулант. Засилването на имунната система ѝ позволява по-лесно да открива и унищожава раковите клетки.
До момента няма установени сериозни странични реакции при консумирането на ядивни гъби. Те могат да предизвикат усещане за тежест и други леки стомашни смущения. В редки случаи са установявани алергични реакции.
В същото време заради полезните си свойства гъбите от хилядолетия са част от т. нар. народна медицина в цял свят.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!