В Китай и други страни от Изтока чаят се смята за лечебна напитка. Използват го основно за поддържане на тонуса, подобряване на настроението и за профилактика срещу различни болести. За всичко това си има основания, при това потвърдени от науката.
Изгубените предци на чая
Днес чаят е най-популярната напитка в света след водата. Смята се, че употребата му като лекарство и стимулиращо средство е започнала в Китай преди 3 500 – 4 000 години, а до II век пр.н.е. традицията да се пие чай е била разпространена из цяла Централна Азия. Чаят, заедно с коприната и порцелана, е бил една от основните стоки, превозвани по Пътя на коприната.
Мурсалски чай - безценен за организма в периода на опасните вируси!
Всеки един чай – черен, зелен, бял, жълт оолонг или Пу Ер, се приготвя от изсушените листа на едно и също растение Camellia sinensis. Парадоксално, но досега не са открити диворастящи негови аналози.
Има две разновидности на чаения храст – Sinensis и Аssamica. Качествата на различните видове чай се постигат с различна обработка на листата, а при японския кукича или боча, с използването на стъблата и клонките на растението.
Какви са полезните съставки в чая
Освен приятен вкус и аромат, напитката чай има много целебни свойства, благодарение на биологичния ефект на вторичните метаболити, които се образуват в чаените листа. Тези химически вещества помагат на растението да оживее, а някои от тях са много полезни за човешкия организъм – предимно кофеинът, катехините и L-теанинът.
Както е добре известно, кофеинът е силен стимулатор, който се използва срещу главоболие, за увеличаване на умствената и физическата работоспособност, против безсъние и депресия, за подобряване на дишането и сърдечната дейност. Най-много кофеин се съдържа в черния чай, а най-малко в оолонга. Средни количества кофеин има в зеления и белия чай.
10 храни и напитки, които помагат срещу подутия корем
Катехините са полифенолни съединения – силни антиоксиданти, които помагаt на растенията да се справят с кислородния стрес. В човешкия организъм те неутрализират действието на свободните радикали, способни да разрушат клетките. Голямо количество катехини има в зеления и в белия чай и именно те придават горчивия вкус на напитката.
L-теанинът е натурална аминокиселина, подобна по молекулярен строеж на глутамина. Това вещество има успокояващ ефект и действа като стимулатор на мозъчната дейност, подобрява когнитивните функции, намалява депресията и ободрява настроението. Особено ефективен е L-теанинът в комбинация с кофеин.
10 билки, които ще ви помогнат в отслабването
Богатият на Епигалокатехин 3-галат (EGCG) зелен чай има и силни антиканцерогенни свойства.
Многобройни изследвания върху животни са доказали, че екстрактът от зелен чай има добър профилактичен ефект срещу онкологични заболявания. За съжаление, много високата концентрация на катехин е вредна за черния дроб на човека.
Как се отразява чаят на здравето
Благодарение на съдържащия се в чая L-теанин, напитката има уникалното свойство едновременно да успокояа и да зарежда с енергия, да неутрализира стреса, без да предизвиква сънливост, а напротив, да води до повишаване на вниманието. Съединенията в L-теанина предизвикват невробиологични процеси, които завършват с производството на допамин - „хормона на удовлетворението“ и серотонин - „хормона на щастието“.
Изследване на японски невробиолози установило, че пиенето на 8 чаши зелен чай на ден може да доведе до намаляване на стреса и депресията и до повишаване на самооценката. Хората, участвали в експеримента, показали по-високи резултати на тестовете за концентрация и бързи реакции.
Тази билка няма равна: вижте свойствата ѝ
Има данни, че L-теанинът повишава качеството на съня и действа като успокоително средство.
Според китайски учени, продължителната консумация на зелен чай намалява риска от развитие на деменция и Алцхаймер. Хора, които поне веднъж на ден са пили по една чаша зелен чай, на 55-годишна възраст са се справили по-добре със задачи, изискващи запаметяване и обработка на информация, отколкото тези, които изобщо не са пили чай.
Помага ли ни чаят от лайка да заспим?
Освен антиканцерогенните и психотропните си свойства, чаят притежава и множество други полезни качества. Той намалява риска от инсулти и остри сърдечно-съдови заболявания, помага срещу повишено кръвно налягане, намалява нивото на кръвната захар и като цяло удължава човешкия живот.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!